Konto usunięte: Maor Melikson podpisał 4,5-letni kontrakt z Wisłą Kraków - poinformowały izraelskie media.
Według mediów z Izraela nowy zawodnik Wisły przez cały okres trwania umowy ma zarobić około milion euro.
Melikson urodził się 30 października 1984 roku. 26-letni pomocnik swoją karierę piłkarską rozpoczął w Maccabi Jawne. Później był zawodnikiem Beitaru Jerozolima, Maccabi Hajfa oraz Hapoelu Kfar-Saba. Ostatnim klubem Meliksona był Hapoel Beer-Sheva, w którym pełnił funkcję kapitana.
Nowy piłkarz krakowskiej Wisły oprócz obywatelstwa Izraela posiada także obywatelstwo polskie. Melikson występował w reprezentacjach U-19 i U-21 Izraela. W maju 2010 roku wystąpił jedyny raz w pierwszej reprezentacji w meczu przeciwko Urugwajowi.
Ciekaw jestem postawy tego piłkarza. Izraelczyk w polskiej lidze to jednak coś nowego. Z drugiej strony Wisła już niedługo może być w 90 procentach złożona z obcokrajowców (choć Melikson akurat podobno posiada polskie obywatelstwo).
Konto usunięte: Boris Pesković jednak nie zagra w Wiśle Kraków. Na przeszkodzie stanęła przeszłość słowackiego golkipera.
35-latek był poważnym kandydatem do gry w Krakowie, na łamach słowackich mediów chwalił sie nawet ofertą z Białej Gwiazdy. Ponoć przeszedł już nawet testy medyczne.
W Wiśle jednak nie zagra. Polska prasa donosi, że krakowianie ostatecznie zdecydowali, że nie zatrudnią zawodnika zamieszanego w handel meczami. Tak robili do tej pory i nie zamierzają zmieniać swojego postanowienia.
Przypomnijmy. Pesković w sezonie 2003/04 grał w Świcie Nowy Dwór Mazowiecki. Był jednym z piłkarzy, którzy sprzedali Szczakowiance baraż o grę w ekstraklasie. Słowak przyznał się do zarzutów i został zdyskwalifikowany na rok.
Szkoda, bo chciałem zobaczyć w jakiej formie jest ten jeden z najbardziej niedocenianych bramkarzy w ostatnich latach w polskiej lidze obecnie. Z drugiej strony Cupiał miał pełne prawo do takiej decyzji.
Konto usunięte: 17-letni bramkarz Lecha Poznań Gerard Bieszczad będzie grał przez najbliższe pół roku w Wiśle Płock - informuje "Gazeta Wyborcza".
Wychowanek Igloopolu Dębica został w zeszłym sezonie włączony do kadry pierwszej drużyny mistrza Polski.
Dobrze niech się ogrywa. Kiedyś Lech może mieć z niego spory pożytek.
Konto usunięte: Tomasz Moskała nie będzie już występował w Cracovii. Na prośbę zawodnika jego kontrakt został rozwiązany za porozumieniem stron. Powodem podjęcia tej decyzji przez popularnego Moskita były sprawy osobiste.
Tomasz Moskała trafił do Cracovii z Groclinu Grodzisk Wielkopolski w przerwie zimowej sezonu 2004/05. Początkowo był napastnikiem, później występował w pomocy, a ostatnio obecny trener Pasów, Jurij Szatałow widział dla niego miejsce w linii obrony.
- Zadecydowały sprawy rodzinne. Namawiałem Tomka, by zmienił zdanie. Szkoda, że odchodzi od nas w takim momencie, gdy jesteśmy w trakcie okresu przygotowawczego. Rozstaliśmy się w zgodzie - mówi trener Szatałow.
No i to już chyba definitywny koniec przygody tego piłkarza z ekstraklasą. Kiedyś był naprawdę solidnym napastnikiem, strzelał wiele bramek, zadebiutował nawet w reprezentacji. Ostatnio jednak był już tylko cieniem samego siebie, a w Cracovii grywał zwykle jako... obrońca.
Konto usunięte: Hoffenheim oficjalnie poinformowało o podpisaniu 2,5-letniego kontraktu z Ryanem Babelem. Niemiecki klub za reprezentanta Holandii zapłacił Liverpolowi około sześć milionów funtów.
- Czekam na nową misję w Hoffenheim. Moje pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Mam nadzieję, że szybko wywalczę sobie miejsce w zespole - powiedział Babel.
Babel do Liverpoolu trafił w lipcu 2007 roku za 11,5 miliona funtów z Liverpoolu, ale nigdy nie zdołał na stałe wywalczyć sobie miejsca w podstawowym składzie. Łącznie w barwach The Reds rozgegrał 146 spotkań (81 razy wchodził z ławki rezerwowych) i zdobył 22 gole.
Przyznam, że kiedyś wiązałem spore nadzieje z jego transferem na Anfield. Babel jednak chyba nie nadaje się do gry na takim poziomie i w takiej lidze... Pamiętam go jako młodego piłkarza Ajaxu i tam naprawdę błyszczał. W Bundeslidze powinien być gwiazdą.
Konto usunięte: Bayern Monachium potwierdził, że Mark van Bommel przechodzi do włoskiego Milanu. 33-letni pomocnik poprosił swój dotychczasowy klub o rozwiązanie kontraktu, który miał obowiązywać do końca obecnego sezonu. Wcześniej przedstawiciele niemieckiego klubu poinformowali, że nie przedłużą z Holendrem umowy.
- Opuszczam Bayern z ciężkim sercem, ale także z wysoko uniesioną głową - powiedział Holender. - Spędziłem tutaj cudowne 4,5 roku i chciałbym wyrazić moją wdzięczność klubowi i kibicom. Bayern zawsze będzie miał miejsce w moim sercu - dodał Van Bommel.
Trochę się dziwię, że w Bayernie nie chcieli jeszcze o rok przedłużyć z nim kontraktu, bo był naprawdę solidnym ogniwem tego zespołu. W Milanie pewnie zostanie do emerytury (choć równie dobrze może odejść po pół roku).
Konto usunięte: Napastnik Hoffenheim Demba Ba przeszedł do West Ham United na zasadzie wypożyczenia do końca obecnego sezonu. Pozyskaniem Senegalczyka zainteresowanych było także kilka innych angielskich klubem.
W ostatnich dniach Demba Ba był łączony z przenosinami do Sunderlandu, Evertonu, Fulham i West Bromwich Albion. Ostatecznie zdecydował się jednak na przejście do Młotów, które jako pierwsze zabiegały o jego sprowadzenie.
Ciekaw jestem jak ten utalentowany zawodnik poradzi się w PL. Jeszcze do niedawna wydawało się, że zmuszony będzie gnić w Hoffenheim bez szansy gry, ale jak to zwykle w takich sytuacjach bywa strony w końcu doszły do porozumienia.
Konto usunięte: Tak, jak zapowiadały ostatnimi czasy włoskie media, Urby Emanuelson zamienił Ajax Amsterdam na AC Milan. 24-latek związał się z Rossonerimi umową do 30 czerwca 2014 roku.
Kontrakt Holendra z Ajaxem wygasał wraz z końcem bieżącego sezonu i działacze Milanu mogli pozyskać go latem, nie płacąc za jego transfer ani centa. Zdecydowali jednak, że potrzebują go już teraz i przystali na kwotę odstępnego w wysokości 1,5 miliona euro.
Emanuelson w Milanie rokrocznie będzie inkasował 1,4 miliona euro.
No widać, że w Milanie polubili tych Holendrów. Emanuelson jest bardzo młody jak na politykę transferową mediolańskiego klubu i może na lata zostać w tym zespole. Chociaż równie dobrze może skończyć jak np. Huuntelaar.
Konto usunięte: Sao Paulo poinformowało o pozyskaniu do końca roku byłego reprezentanta Brazylii i piłkarza Barcelony Rivaldo. 38-letni zawodnik dołączył do klubu na zasadzie wypożyczenia z Mogi Mirim.
Szczegóły finansowe kontraktu nie zostały ujawnione.
Mniam

liga brazylijska w najbliższym sezonie powinna prezentować się naprawdę ciekawie. Co prawda Rivaldo to już nie ten sam piłkarz co 10 lat temu, ale i dzisiaj jego nazwisko elektryzuje kibiców nie tylko w Brazylii.