lista tematów
układ chłodzenia
Posiadam VW Polo II i mam pytanie czy silnik jest chlodzony przez wiatrak jak i przez ciecz ?? i wydaje mi sie ze przez to i przez to i czemu wiatrak mi sie nigdy nie zalaczyl ?? czyzby termostat padl bo wskazowka nigdy nie rusza zarowno od temperatury silnika jak i poziomu paliwa
kacper66666: Posiadam VW Polo II i mam pytanie czy silnik jest chlodzony przez wiatrak jak i przez ciecz ?? i wydaje mi sie ze przez to i przez to i czemu wiatrak mi sie nigdy nie zalaczyl ?? czyzby termostat padl bo wskazowka nigdy nie rusza zarowno od temperatury silnika jak i poziomu paliwa

Silnik jest chłodzony cieczą, jeśli temperatura jest zbyt wysoka wówczas zalancza sie wentlator. A jesli Ci wskazowki nie chodzą to pewnie są zyebane i tyle...
a termostat otwiera lub zamyka obieg w silniku i do wskazówek nic nie ma...
kacper66666: Posiadam VW Polo II i mam pytanie czy silnik jest chlodzony przez wiatrak jak i przez ciecz ??
Jest chłodzony przez ciecz a wiatrak chłodzi ciecz kiedy się nagrzeje za bardzo
powinien się załączyć jak ciesz się nagrzeje powyżej jakiejś temperatury (silnik rozgrzany) jak jedziesz długo w korku i się nie załączy to coś jest nie tak
kacper66666: czyzby termostat padl bo wskazowka nigdy nie rusza zarowno od temperatury silnika jak i poziomu paliwa
termostat nic nie ma do paliwa jak wskazówka od temperatury się nie rusza to pewnie czujnik temperatury jest zepsuty a od paliwa jest też czujnik poziomu paliwa w baku i pewnie zepsuty.
po prostu masz jakiegoś złoma w którym dużo rzeczy nie działa.
Jeśli dwa wskaźniki nie działąją na raz to najpierw trzeba sprawdzić (podmienić) stabilizator napięcia w zegarach, który służy do stabilizowania napięcia na wskaźnikach na 10V.
Wiatrak chłodzi chłodnice jeśli czujnik który jest również na chłodnicy załączy się pod wpływem temp. około 95*C
Termostat otwiera tylko duży obieg czyli chłodnice. Swoja droga to bałbym się jezdzić z niedziałąjącym wskaźnikiem temperatury.
Czujnik temp. który odpowiada za działanie wskaźnika znajduje się przy bloku silnika na króćcu do którego przychodzi gruby wąż idący do chłodznicy.
Wiatrak chłodzi chłodnice jeśli czujnik który jest również na chłodnicy załączy się pod wpływem temp. około 95*C
Termostat otwiera tylko duży obieg czyli chłodnice. Swoja droga to bałbym się jezdzić z niedziałąjącym wskaźnikiem temperatury.
Czujnik temp. który odpowiada za działanie wskaźnika znajduje się przy bloku silnika na króćcu do którego przychodzi gruby wąż idący do chłodznicy.