Witam, chciałbym złożyć komputer do kwoty 3500zl. Wiem ze to nie jest zbyt duzo ale na początek dla takiego amatora jak ja powinien starczyć. Komputer ma służyć do gier.
Ważny jest dla mnie stosunek wydajności do ceny, np. i5 i i7, czy się opłaca? Ja jako laik widziałbym to pudło następująco:
- i7/i5
- płytą główną – niestety nie orientuje sie w nich
- grafika – w grę wchodzi tylko nvidia (GTX 660 lub coś w ten deseń) coś z DDR5
- pamięć RAM – 6-8gb
- zasilacz jakiś porządny 600W?
- dysk twardy – 500GB ewentualnie 1TB
- obudowa – zwykła obudowa bez żadnych badziewi
- DVD – zwyczajna nagrywarka
Poproszę o złożenie mi wszystkich części i podanie kwoty końcowej.Pozdrawiam :)
Ps. Ewentualnie mogę przekroczyć trochę budżet o 100 czy 200zl jeżeli będzie potrzeba:>
Komputer ;> strona 1 z 2
Jakie Wy macie wymagania skoro 3500 na kompa to dla was malo ? Ja swoj kupilem za 500zl 2 lata temu i dalej ciagnie mi nowe tytuly na srenich detalach... Mysle ze kosmos mozna miec juz za 2 klocki a za 3,5 ? Ja rozumiem ze nowy GeForce jest drogi ale bez jaj...
CPU: Intel Core i5-3470-729zł,
RAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9 -126zł,
MOBO:Asrock B75 Pro3 -289zł,
GPU:Gigabyte GeForce GTX670 -1388zł
HDD:Seagate 500GB SATA3-221zł,
PSU: Aerocool Strike-X 500W -215zł
Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST -82zł,
CASE:SilentiumPC Gladius M40 -202zł,
Razem:3379zł
i pomyslec,ze kiedys za taka cene to se mozna bylo pozwolic na kompa z 256 mb ramu,128mb grafika,procesor 1,6...eh to byly czasy kujwa
GTX 670 bardziej wydajniejszy od gtx 660ti?
Ten 670 jest 1Gb czy 2Gb ?
Dlaczego i5 a nie i7 ?
Pozdrawiam.
..Ograniczajcie offtop :)
Chciałbym żeby ten komputer trochę mi posłużył, choć wiem ze za 2lata będzie juz do wymiany parę elementów dlatego pytam czy warto mocna i5 czy sredniej/niskiej klasy i7. Pozdrawiam
Ps. reszta podzespołów raczej by sie zgadzała, ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości?
Ostatnie pytanie z serii ' jestem laikiem'
Q1:Czy to prawda ze Radeon HD7970 3Gb wali na leb na szyje obecnego gtx 680 i jest tanszy?
Q2:Czy jestescie za radeonem czy Nvidia
Pozdrawiam.
Tańszy owszem , ale wali na łeb na szyje ? haha kto Ci takich głupot naopowiadał..
Miałem radeona i geforce.. i nigdy nie wróce do radeona ;/ zawsze jakies problemy ze sterami albo co , albo klatkuje bo cos nie jest kompatybilne.. a nvidia ? nigdy zadnych problemów. nigdy.