Szukam moda do swojego galaxy nexuxa (i9250) i mam pytanie... czym się różni wersja nightly od snapshot?
cyanogenmod
werjsa nightly to wersja tak jakby hmm alpha ;>
snapshot to jest to co aktualnie zrobił programista na dzień dzisiejszy.
Obie wersje mogą być nie stablilne ale jak już patrzysz to patrz po prostu co w nich działa ;) i flashuj tą która ma więcej działających rzeczy :)
A teraz ja zadam pytanie.
Czy przy instalacji tego zaczynamy cały system od początku ,czy to tylko taka 'aktualizacja' nakładka na istniejące pliki . ?
W praktyce często romy oznaczone jako nigthly są stabilne i można ich bezpiecznie używać, trzeba czytać listę zmian, co działa i co nie działa.
To zależy... w przypadku instalacji CyanogenModa na rom fabryczny zaczynamy od początku (oczywiście dane na karcie pamięci zostaną nie naruszone), natomiast jeśli instalujemy kolejny build tego samego romu, wszystkie dane zostaną zachowane.
ziew...
teoretycznie nie trzeba robic wipe nawet przed wgrywaniem na stocka, jednak w praktyce lepiej zrobic bo pozniej moga cuda sie dziac :D
No to już mam wszystko jasne
- w moim przypadku musiałem robić wipe - inaczej telefon wisiał na ekranie startowym
- żeby zrootować telefon, to też trza było się nagimnastykować... a to sterowniki nie pasowały, a to jeszcze coś...
- zainstalowałem najpierw wersję CM 10 a później CM9 i jak się okazało w żadnej z nich nie ma 50% rzeczy które ma oryginalny Android... ba.. nawet nie było gdzie wprowadzić danych googlowego konta, żeby telefon mógł zsynchronizować dane, nie wspominając o Markecie (Google Play'u) którego też nie było. Praktycznie każdą jedną rzecz tzeba było ściągać z internetu i instalować ręcznie, a telefon był praktycznie tylko do dzwonienia.
Naczytałem się, że MOD ten ulepsza telefon, ale dla paru opcji, siedzieć pół dnia i doprowadzać fona do porządku... ech... i tak o 3-ej rano, po zainstalowaniu oryginalnego Androida poszedłem dopiero spać
paczki gaps czy jak sa do pobrania oddzielnie. z tego co pamietam to wszystkie aplikacje poczatkowe googla były w jednym pliku tylko chyba mapy oddzielnie
swoja droga brac nexusa i wstawiac do niego romy? przecież w tym przedziale cenowym to sgsII -masa roomów wieksza wydajnosc
nexus - za aktualizacje od google i nieco lepszy ekran
ja mam 4.1 i jakos nie wiem po co mam wgrywac romy skoro jako jeden z pierwszych dostanie 4.2 i kto wie czy nie kolejnego andka,
nie no... pierwszy raz to robiłem na androidzie z nadzieją, że zobaczę sporo więcej przydatnych opcji, funkcji itp... a tu dupa ;)
To nie ma sensu nawet sprawdzać....
Kupiłam 2 dni temu nową kartę pamięci i jak sobie wyobrażę instalowanie wszystkiego znowu,to aż mnie mdli
do CM jest paczka z gapps, w ktorej jest market i reszta aplikacji, bez problemu mozna tez przywrocic aplikacje użytkownika programem titanium backup wiec instalacja romu i doprowadzenie do calkowitej funkcjonalnosci trwa jakies 20min
nie wolno instalowac tej samej kompilacji na innych urzadzeniach niz przeznaczone do tego!! bo uwalisz telefon, kazdy model ma osobne kompilacje, zajrzyj na http://www.cyanogenmod.com/
lub tutaj: http://forum.android.com.pl/f163/ (z opisami jak instalowac, wiecej romow itd)