jak mam sie dowiedziec jaka mam karte dzwiekową ? tylko zeby nie rozkrecac komputera lepiej niech mi ktos wytlumaczy jak krok po kroczku , bo sama do tego nie moge dojsc ...;) dziękuję :) :*
pomoze mi ktos :*
Albo aida32 http://www.dobreprogramy.pl/AIDA32-Enterprise-System-Information,Program,Windows,11510.html
Prosta obsluga:
1. Odpalasz aida32 i czekasz az sie laduje
2. Klikasz na multimedia
3. I klikasz na Dzwiek Windows
4. Wklej tutaj co tam jest napisane
kurde wkleilam screena ale sie nie wyswietla,
co to jest te aida pobralam to i po co mi to , jak tam są pliki co moj komputer nie obsluguje chyba ... nie otwietaja sie
--------[ Dźwięk DirectX ]---------------------------------------------------------------------------------------------- [ Podstawowy sterownik dźwięku ] Właściwości urządzenia DirectSound: Opis urządzenia Podstawowy sterownik dźwięku Moduł sterownika Liczba buforów podstawowych 0 Min. / Maks. szybkość próbkowania buforów dodatkowych0 / 0 Hz Formaty dźwięku bufora podstawowego Brak Formaty dźwięku buforów dodatkowych Brak Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku 0 / 0 Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku statycznego0 / 0 Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku strumieniowego0 / 0 Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku 3D 0 / 0 Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku statycznego 3D0 / 0 Całkowita / wolna liczba buforów dźwięku strumieniowego 3D0 / 0 Własności urządzenia DirectSound: Sterownik uwierzytelniony Nie Emulowane urządzenie Nie Dokładna szybkość próbkowania Nieobsługiwane DirectSound3D Nieobsługiwane Creative EAX 1.0 Nieobsługiwane Creative EAX 2.0 Nieobsługiwane Creative EAX 3.0 Nieobsługiwane --------[ Muzyka DirectX ]---------------------------------------------------------------------------------------------- [ Microsoft Synthesizer ] Właściwości urządzenia DirectMusic: Opis urządzenia Microsoft Synthesizer Typ syntezatora Programy Klasa urządzenia Port wyjściowy Typ urządzenia User-Mode Synthesizer Liczba kanałów audio 2 Liczba kanałów MIDI 16000 Liczba głosów 1000 Ilość dostępnej pamięci Pamięć fizyczna Własności urządzenia DirectMusic: Wbudowany zestaw instrumentów GM Nie Wbudowany zestaw Roland GS Sound Nie DirectSound Obsługiwane Kolekcje próbek DLS L1 Obsługiwane Kolekcje próbek DLS L2 Obsługiwane Zewnętrzny port MIDI Nie Rozmiar stałej pamięci DLS Nie Współdzielenie portu Nieobsługiwane Efekt chóru Nieobsługiwane Efekt opóźnienia Nieobsługiwane Efekt pogłosu Obsługiwane
jesli potrzebujesz informacji o sprzecie zeby znalezc do niego sterownik to sa dwa wyjscia:
Jesli jest to karta dzwiekowa wbudowana w plyte glowna to sterowniki najlatwiej zainstalowac razem z tymi do plyty glownej. Natomiast jesli jest to karta podlaczona do slotu PCI to polecam zrobic tak (opis dla Win XP):
Prawym klawiszem klik na "Moj Komputer" wybieramy: zarządzaj potem po lewej stronie Menedżer urzadzen > prawym klawiszem na kontroler audio z zoltym pytajnikiem (bo pewnie tak sie reprezentuje w systemie jesli nie ma sterownika) wybieramy zakladke Szczegóły i z rozwijanej listy "Identyfikator wystapienia urządzenia" ciąg znaków ktory wyswietli sie w okienku ponizej zaznaczamy i kopiujemy klawiszami [CTRL]+[C] nastepnie wklejamy na strone: www.devid.info w pasek "Enter device ID" i klikamy SEARCH po chwili powinien ponizej pojawic sie link do pobrania sterownika do urzadzenia. Jeszcze nie zdarzylo mi sie zebym tym sposobem nie znalazl sterownika do sprzetu nawet dosc egzotycznego.