MTF
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  27 września 2011 (pierwszy post)

Witam..

Mam problem na pograniczu motoryzacji i elektroniki.. Jednak jest to bardziej elektronika :)

Kupiłem auto i mam cudowiankę: radio się samo włącza lub wyłącza (raz włączyło mi się w nocy i grało - szkoda Akulmulatora). Na forum seata wyczytałem że ten typ tak ma, od wilgoci, brudu itp w środku. Radio trzeba rozebrać (taki duży zabudowany panel z dużym LCD) i wyczyścić płytkę główną od radia oraz kaseciaka.

Pytanie czym to wyczyścić? Jakiś specjalny płyn? Suszyć po tym to? Użyć jakieś ściereczki, papieru?

z góry dzięki za poratowanie :)

Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 45
tomas
  27 września 2011

Jest specjalny płyn cleanser http://allegro.pl/listing.php/search?string=cleanser&category=4. Dobrze jest też wygrzać PCB z elementami elektroniki stacją hot air :)

RaDiK88
RaDiK88
  28 września 2011

preparat nazywa się kontakt usuwa wszystko co jest nie potrzebne(cały syf ) na pcb dostępny w sklepach elektronicznych

Bozar
Bozar
  28 września 2011

Możesz gąbką nasączoną izopropanolem, a od biedy zwykłym spirytusem

GRADEK83
GRADEK83
  28 września 2011
tomas
tomas: cleanser

:tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: kontakt usuwa wszystko

:nie: Po kontakcie zostaje cienka tłusta warstwa do której lepi się kurz cleanser wystarczy kontakt to co najwyżej tylko do styków i potencjometrów.
MTF
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  28 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kontakt to co najwyżej tylko do styków i potencjometrów

potencjometr (gałka volume) mi też świruje.. Jak przekręcam powoli to ładnie się zmienia (np. w prawo głośniej) ale jak dam szybko to skacze po różnych wartościach -.- mimo że przekręcam tylko w jedną stronę..

wylutować go i dać drugi czy wystarczy wyczyścić?
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 45
tomas
  29 września 2011
http://allegro.pl/cleanser-pr-do-potencjometrow-60ml-spray-i1847939316.html jeśli to nie przyniesie rezultatu, wtedy wymiana.
shinu
shinu
  30 września 2011

ewentualnie chlustnij wiadrem destylowki i po sprawie

Bozar
Bozar
  30 września 2011

Albo otwórz potencjometr (trzeba odgląć 2 języczki z blachy) i wygnij bardziej ślizgacz tak, aby mocniej dociskał do ścieżki węglowej, którą możesz przy okazji wyczyścić spirytem.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.