nauczyciel
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 31
nauczyciel
  4 września 2011 (pierwszy post)

wiec tak windows xp home edition oem oryginal
chuczal mi wentylator w karcie graficznej wiec wyjelem karte wymienilem wentylator na nowy i nie moge aktywowac windowsa ani przez internet ani przez telefon ten automat mowi mi ze piracki system co robic ?

MichaU
MichaU
  6 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Musiałeś zrobić kopie zapasowe i przywrócić system bez problemu.! :) Polecam ci programu Paragon Backup & Recovery 2011 (Freeware)

jesli faktycznie problem spowodowany jest tym wentylatorem co osobiscie wydaje mi sie dziwne to wywali mu tak zy tak aktywacje albo dostanie na 30 dni... btw tak czy siak nawet jesli nie, to i tak nie jest to rozwiazanie problemu. recovery nie zawsze dziala. poza tym jesli kiedys bedzie chcial zrobic nowy system o problem pojawi sie znow ;] czyz nie ?
Drozu
Drozu
  6 września 2011
MichaU
MichaU: to wersja oem ktorej nie zainstalujesz na innym kompie.

Kto i takich głupot naopowiadał ? wiesz czym w ogóle jest wersja OEM ?
Po tym co piszesz widzę że zielonego pojęcia nie masz.
Jeśli masz windowsa w wersji OEM i klucz do niego to możesz sobie ściągnąć dowolną kopie windowsa z torrentów w wersji OEM, podać swój klucz i będzie działać.
Jacek80
Jacek80
  6 września 2011

wentylator nie jest elementem, który można zidentyfikowac elektronicznie (tam jest tylko cewka i magnes), więc problem na pewno nie jest spowodowany przez niego
więc...
albo wymieniałeś jakieś poddzespoły kompa (w co wątpię, bo wtedy infolinia nie krzyczałaby, że to pirat)
albo nr seryjny był użyty na jakimś innym sprzęcie.
Oprogramowanie w wersji OEM jest licencjonowane przez producenta komputera/sklep w którym go kupowałeś i to oni w pierwszej kolejności powinni rozwiązać problem

MichaU
MichaU
  7 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Kto i takich głupot naopowiadał ? wiesz czym w ogóle jest wersja OEM ? Po tym co piszesz widzę że zielonego pojęcia nie masz. Jeśli masz windowsa w wersji OEM i klucz do niego to możesz sobie ściągnąć dowolną kopie windowsa z torrentów w wersji OEM, podać swój klucz i będzie działać.

"Gdy w komputerze zostanie wymieniona płyta główna, powstaje nowy komputer, w związku z czym potrzebna jest nowa licencja na system operacyjny."

watpie zebys dysponowal lepsza wiedza niz panowie z Micro ;]
SHADOWofULTIMA
SHADOWofULTIMA
  7 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Kto i takich głupot naopowiadał ? wiesz czym w ogóle jest wersja OEM ? Po tym co piszesz widzę że zielonego pojęcia nie masz. Jeśli masz windowsa w wersji OEM i klucz do niego to możesz sobie ściągnąć dowolną kopie windowsa z torrentów w wersji OEM, podać swój klucz i będzie działać.

Oem to nie BOX:)

nauczyciel
nauczyciel: wyjelem karte

Takie rzeczy były na początku bodaj w viście - czasem wyjęcie podzespołu powodowało stwierdzenie o piractwie. Czyżby któraś inteligentna inaczej aktualizacja się w to mieszała?:woot: ja bym pomyślał o formacie albo restore point lub cokolwiek w tym stylu:)
MichaU
MichaU
  7 września 2011

zobacz tutaj co panowie ci powiedza. tutaj masz pomoc do xp w wersji home oem. musisz tam wpisac swoj klucz. nie wiem co pokaze sie dalej bo mam innego windowsa ;]
link skrocony bo nie moglem wstawic takiego tasiemca na forum
http://skroc.pl/c995

Drozu
Drozu
  7 września 2011
MichaU
MichaU: watpie zebys dysponowal lepsza wiedza niz panowie z Micro ;]

To że złamiesz warunki umowy licencyjnej wymieniając płytę główną nie oznacza że nie będziesz mógł już tego windowsa więcej zainstalować.
Będziesz mógł i będzie działał z kluczem, który miałeś i da radę go aktywować mimo że łamiesz prawo. Będzie działał na każdym komputerze na jakim zainstalujesz tego windowsa w wersji OEM, dopóki Microsoft nie wpisze go na listę kluczy zablokowanych a w przypadku autora tak właśnie się stało... inaczej nie miałby problemów z aktywacją.
MichaU
MichaU
  7 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To że złamiesz warunki umowy licencyjnej wymieniając płytę główną nie oznacza że nie będziesz mógł już tego windowsa więcej zainstalować. Będziesz mógł i będzie działał z kluczem, który miałeś i da radę go aktywować mimo że łamiesz prawo. Będzie działał na każdym komputerze na jakim zainstalujesz tego windowsa w wersji OEM, dopóki Microsoft nie wpisze go na listę kluczy zablokowanych a w przypadku autora tak właśnie się stało... inaczej nie miałby problemów z aktywacją.

inaczej mowiac bedzie dzialal jesli dostanie nowa licencje :)
z tym si zgodze co mowisz ale po co autor watku ma lamac prawo skoro ma oryginal i ma prawo do korzystania z legala.
Drozu
Drozu
  8 września 2011
MichaU
MichaU: inaczej mowiac bedzie dzialal jesli dostanie nowa licencje :) z tym si zgodze co mowisz ale po co autor watku ma lamac prawo skoro ma oryginal i ma prawo do korzystania z legala.

Odpowiadałem tylko na twoje rewelacje, mówiące o tym że Windowsa w wersji OEM nie da się zainstalować na żadnym innym komputerze - da się, mimo że łamie się licencję to nadal się da...
I ani wymiana wentylatora w żaden sposób nie jest w stanie się przyczynić do zablokowania klucza!
MichaU
MichaU
  9 września 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Odpowiadałem tylko na twoje rewelacje, mówiące o tym że Windowsa w wersji OEM nie da się zainstalować na żadnym innym komputerze - da się, mimo że łamie się licencję to nadal się da... I ani wymiana wentylatora w żaden sposób nie jest w stanie się przyczynić do zablokowania klucza!

fakt nie sprecyzowalem chodzilo mi o to ze nie da sie zainstalowac oema na TYM samym kluczu na innym kompie ;]
a dokladniej o to ze wywali mu komunikat o pirackiej kopii ;]

co do wentylatora ktos juz poruszyl ta kwestie..
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.