wulkanikmeza
Posty: 26 (po ~336 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
wulkanikmeza
  7 sierpnia 2011 (pierwszy post)

Witam,

Podobnie jak w temacie skąd mogę oprócz TP 'ściągać' internet (może jest to dziwny temat, ale wogóle się w tym nie orientuje). Chodzi mi raczej o internet pod laptop - coś z 'adapterem' (?) - rozumiem, że komputer musiałby mieć tzw. WiFi

Moje kuzynostwo pobiera go z pkp - wujek pracuje właśnie tam i mają taką możliwość, ale czy jest coś innego?

proszę o pomoc :)

...i z góry dziękuję :))

Kasia

Draxiu
Posty: 2891 (po ~90 znaków)
Reputacja: 13 | BluzgometrTM: 55
Draxiu
  7 sierpnia 2011

internet możesz " ściągnąć " z Netii iplus ( bezprzewodowy ) i innych usługodawców telefonii komórkowej

Netia jak i TP umozliwiaja zakup internetu z routerem ktory podlaczasz pod komputer ale mozesz uzywac go przez wifi twoj laptop powinien miec wbudowana karte wifi

Linkin Park - New Devide
http://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0
casandra21
casandra21
  8 sierpnia 2011

Dokładnie, możesz sobie kupić modem i mieć internet mobilny. Bardzo dobre rozwiązanie pod laptopa właśnie. Wszedzie możesz go ze sobą zabrać i masz neta w każdym miejscu (jak bedzie zasięg) bo modem z łatwością zmieścisz w kieszeni :P

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  8 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Dokładnie, możesz sobie kupić modem i mieć internet mobilny. Bardzo dobre rozwiązanie pod laptopa właśnie. Wszedzie możesz go ze sobą zabrać i masz neta w każdym miejscu (jak bedzie zasięg) bo modem z łatwością zmieścisz w kieszeni :P


tak zachwalacie to rozwiązanie.. ale jest ono dobre w dużych miastach :)
w małych miastach (o wsi nie wposmnę) czasami taki internet działa słabo bądź wcale ;)

ja mam router w domu od lokalnego dostawcy internetowego.. nie bawię się w żadne liveboxy, modemy, hasła itp. po prostu wtykam wtyczkę albo do routera albo nawet bezpośrednio do kompa i śmiga. :)

Dlatego jeżeli masz lokalnego dostawcę tam u siebie warto sprawdzić czy ma on ciekawe oferty np. u mnie na światołowodzie mam 30Mb/s + TV w HD za 80zł :)
MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  8 sierpnia 2011

Jeśli masz notebooka z WiFi to możesz też spróbować podłączyć się do routera sąsiadów (nie musisz im nic mówić :twisted:) klikasz na ikonke połączenia w pasku i wybierasz sieć :) o ile nie ma hasła powinno się połączyć (chociaż nie zawsze). Oczywiście jest to za darmo jednak minus jest taki że internet nie chodzi za szybko (zapewne pomniejszony zasięg jest) ;)

Dlatego prolecam mój post powyżej ;)

Draxiu
Posty: 2891 (po ~90 znaków)
Reputacja: 13 | BluzgometrTM: 55
Draxiu
  8 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: WiFi to możesz też spróbować podłączyć się do routera sąsiadów (nie musisz im nic mówić ) klikasz na ikonke połączenia w pasku i wybierasz sieć :) o ile nie ma hasła powinno się połączyć (chociaż nie zawsze)


nie musi byc hasla.... wystarczy ze ma właczony tryb filtracji MAC i juz koniec zabawy a ta opcja jest "od nowosci" wprowadzana do routerow ktora mozna pozniej wylaczac ale nie liczylbym na to:)
Linkin Park - New Devide
http://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0
MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  8 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: nie musi byc hasla.... wystarczy ze ma właczony tryb filtracji MAC i juz koniec zabawy a ta opcja jest "od nowosci" wprowadzana do routerow ktora mozna pozniej wylaczac ale nie liczylbym na to:)


Konto usunięte
Konto usunięte: nie ma hasła powinno się połączyć (chociaż nie zawsze).

uwzgledniłem to przecież ;) nie będę straszył jakimiś strasznymi nazwami nie? ;P
wulkanikmeza
Posty: 26 (po ~336 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
wulkanikmeza
  8 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: internet mobilny


dobrze, rozumiem, że w takim przypadku karta sieciowa nie jest wymagana? :P
Draxiu
Posty: 2891 (po ~90 znaków)
Reputacja: 13 | BluzgometrTM: 55
Draxiu
  8 sierpnia 2011
wulkanikmeza
wulkanikmeza: dobrze, rozumiem, że w takim przypadku karta sieciowa nie jest wymagana? :P


internet mobilny jest dostepny na 2 sposoby

1 ) dostarczany przez operatorow tel kom " z powietrza " tak jak sygnal gsm przy zakupie takiego internetu dostaniesz modem USB rozmiarami przypominajacy pamiec flash
2 ) po kablu telefonicznym jak Netia , TP , multimedia i aby miec internet w calym domu
wybierasz oferte z routerem wi fi ktory podlaczasz do sieci kablem tel i zasilajacym do gniazdka i posiadajac laptopa pewnie masz juz w budowany modem wifi a jesli nie kupujesz w sklepie komp , allegro , saturn media markt adapter wifi i cieszysz sie internetem w calym mieszkaniu

mam nadzieje ze wszystko bedzie juz jasne
Linkin Park - New Devide
http://www.youtube.com/watch?v=ysSxxIqKNN0
denaturat
denaturat
  9 sierpnia 2011

w mieście:
-telewizja kablowa (szybko po światłowodzie)
-WCDMA/HSPA/HSPA+ (sieci komórkowe)
-Netia/ Telekompromitacja Polska
- WiMAX, inne techologie radiowe w tym darmowe HotSpoty (jednak maja ograniczenia)
- inni lokalni dostawcy w tym sieć MAN, sieć sąsiedzka i co tam jeszcze kto wymysli
mniejsze miasta i wsie:
-Netia/TPSA
-radiowo (jeśli zasięg jest dobry)

Twoi kuzyni mają z PKP bo kolej ma własną sieć światłowodów (Telekomunikacja Kolejowa)
Sieć taka ma ogromna przepustowość niestety dostępna jest dla nielicznych a szkoda gdyż przez wiele wsi przechodzą linie kolejowe a wzdłuż nich także ciąg światłowodowy. Można by było w ten sposób dostarczyć szybkie łącza dla mieszkańców nawet malych miejscowosci ale niestety PKP nie chce się dzielić swoimi łączami lub robi to bardzo niechętnie.

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  9 sierpnia 2011
denaturat
denaturat: niestety PKP nie chce się dzielić swoimi łączami lub robi to bardzo niechętnie.

też byś nie chciał..

druga sprawa żeby zrobić odłącze od takiego światłowodu to trzeba go spawać zbudować małą serwerownie na miejscu żeby zbierała dane od klientów (multipleksacja?)..

a patrząc na niektóre dworce i pociągi śmiem wątpić czy stać ich na budowanie infrastruktury pod sieć w zakresie wszędzie i dla każdego..

zresztą sieć ma ogromną przepustowość dlatego że mało kto z niej korzysta jak sam napisałeś ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.