chicel
chicel
  13 czerwca 2011 (pierwszy post)

witam, posiadam telewizję N na kartę i podpięty do dekodera dysk zewnętrzny Toshiba 250GB 2.5" i tu moje pytanie ponieważ nawet przy wyłączonym dekoderze dioda dysku się świeci, czyli dysk jest uruchomiony i tu moje obawy czy jeśli będzie włączony przez cały miesiąc czy też rok to nic mu się nie stanie ? orientuje się ktoś? bo męczące jest sięgać za dekoder za każdym razem i wypinać dysk z portu USB a w szczególności gdy zaplanowane są nagrania podczas mojej nieobecności.
Proszę o rady.

Jacek80
Jacek80
  13 czerwca 2011

Na port USB cały czas podawane jest napięcie, a co za tym idzie urządzenia podpięte do niego są cały czas zasilane. Jedynie oprogramowanie dekodera (jego opcje) może pozwolić albo nie pozwolić na wyłączenie portu w czasie czuwania czy normalnej pracy.
Dysk popsuć to się popsuje, tylko nie wiadomo kiedy... jeden wytrzyma miesiąc, inny kilka lat... wiadomo, części mechaniczne nawet w dyskach się zużywają ;)
Jak nie chcesz ciągle wypinać kabla to spraw sobie jakiegoś hub'a z wyłącznikiem (o ile dekoder nie będzie miał problemu z jego rozpoznaniem)

chicel
chicel
  14 czerwca 2011

szkoda, dysk podczas nagrywania jest słyszalny, a podczas czuwania nie słychać go wcale, czyli gdy go nie słychać to znaczy że głowica nie chodzi być może świeci się tylko dioda sygnalizująca połączenie?

Jacek80
Jacek80
  14 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: być może świeci się tylko dioda sygnalizująca połączenie?

też tak może być.. weź dysk w rękę, przystaw ucho - będziesz słyszał i czuł czy kręci
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.