witam, posiadam telewizję N na kartę i podpięty do dekodera dysk zewnętrzny Toshiba 250GB 2.5" i tu moje pytanie ponieważ nawet przy wyłączonym dekoderze dioda dysku się świeci, czyli dysk jest uruchomiony i tu moje obawy czy jeśli będzie włączony przez cały miesiąc czy też rok to nic mu się nie stanie ? orientuje się ktoś? bo męczące jest sięgać za dekoder za każdym razem i wypinać dysk z portu USB a w szczególności gdy zaplanowane są nagrania podczas mojej nieobecności.
Proszę o rady.
lista tematów
dysk zewnętrzny
Na port USB cały czas podawane jest napięcie, a co za tym idzie urządzenia podpięte do niego są cały czas zasilane. Jedynie oprogramowanie dekodera (jego opcje) może pozwolić albo nie pozwolić na wyłączenie portu w czasie czuwania czy normalnej pracy.
Dysk popsuć to się popsuje, tylko nie wiadomo kiedy... jeden wytrzyma miesiąc, inny kilka lat... wiadomo, części mechaniczne nawet w dyskach się zużywają ;)
Jak nie chcesz ciągle wypinać kabla to spraw sobie jakiegoś hub'a z wyłącznikiem (o ile dekoder nie będzie miał problemu z jego rozpoznaniem)