Sensi
Sensi
  10 czerwca 2011 (pierwszy post)
Witam.
Tak, wiem, męczę Was już zapewne. Otóż poszłam za poradą i kupiłam pamięć RAM, bo podobno moja to jest za mała (512MB) i dlatego komputer, z którego korzystam tak wolno pracuje, często się zawiesza, stroi fochy etc. Pamięć RAM, którą kupiłam to 1GB. I moje pytanie, gdzie mam ją... wsadzić? :mrgreen: Jakoś miejsca na nią nie widzę, więc może jednak źle patrzę albo faktycznie coś jest nie tak. Poproszę o jakąś instrukcję, jak wsadzać (pamięć RAM) i gdzie.
Pozdrawiam i chciałabym jednak konkretne odpowiedzi, które rozwiążą mój problem w miarę sprawnie.
Avatar użytkownika piotrek1928piotrek1928
Posty: 893 (po ~205 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 4
piotrek1928
  10 czerwca 2011

Napisz do mnie na gg :) wyjaśnię krok po kroku albo zadzwonie to Ci wytłumacze :)

Nie dam zarobić fotce na sobie, nie wykupię gwiazdy - zbędna.
Dodatkowe funkcje forum!

Sensi
Sensi
  10 czerwca 2011
piotrek1928
piotrek1928: Napisz do mnie na gg :) wyjaśnię krok po kroku albo zadzwonie to Ci wytłumacze :)
Przyjedź i wsadź. :ninja:
Avatar użytkownika piotrek1928piotrek1928
Posty: 893 (po ~205 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 4
piotrek1928
  10 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Przyjedź i wsadź.

Z przyjazdem może być ciężko bo pracuję, a wsadzić mogę, nie tylko pamięć ram :D
To jak ? dzwonić ?

Nie dam zarobić fotce na sobie, nie wykupię gwiazdy - zbędna.
Dodatkowe funkcje forum!

wawrzyn1992
Posty: 81 (po ~120 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 1
wawrzyn1992
  10 czerwca 2011

tam gdzie masz stare ramy jeśli nie masz wolnych slotów ram

Avatar użytkownika piotrek1928piotrek1928
Posty: 893 (po ~205 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 4
piotrek1928
  10 czerwca 2011

Pamięć ram mieści się w tych 4 długich pionowych gniazdach na górze po prawej, Ty jak się nie mylę masz 3 sloty z czego przynajmniej jeden jest wolny, i mam nadzieję że kupiłaś pamięć ram odpowiednią do Twojej płyty głównej :)

Nie dam zarobić fotce na sobie, nie wykupię gwiazdy - zbędna.
Dodatkowe funkcje forum!

Sensi
Sensi
  10 czerwca 2011
piotrek1928
piotrek1928: Z przyjazdem może być ciężko bo pracuję, a wsadzić mogę, nie tylko pamięć ram :D To jak ? dzwonić ?
Piotrek! Bez takich mi tu. Dlaczego każdy wyraz się ludziom kojarzy? Ta pamięć leży odłogiem już tydzień i nie wiem, gdzie ją umieścić, bo się nie znam.

wawrzyn1992
wawrzyn1992: tam gdzie masz stare ramy jeśli nie masz wolnych slotów ram
A ja wiem, co to są sloty ram, o tak. :zonk:

piotrek1928
piotrek1928: Pamięć ram mieści się w tych 4 długich pionowych gniazdach na górze po prawej, Ty jak się nie mylę masz 3 sloty z czego przynajmniej jeden jest wolny, i mam nadzieję że kupiłaś pamięć ram odpowiednią do Twojej płyty głównej :)
Podobno są 2 albo 4, i przynajmniej dwa powinny być wolne. Nie wiem, kupowałam to co mi polecono.
Avatar użytkownika piotrek1928piotrek1928
Posty: 893 (po ~205 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 4
piotrek1928
  10 czerwca 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Podobno są 2 albo 4, i przynajmniej dwa powinny być wolne. Nie wiem, kupowałam to co mi polecono.

Są też i po 3, ta co dałem zdjęcie jest akurat mój model.
Sprawdź jaki masz model płyty głównej, np w programie Everest, i podaj model pamięci ram, będzie wiadomo czy pasują do siebie. A jak nie wiesz jak to tam umieścić to zadzwonię i Ci to wytłumaczę, to proste jest.

Nie dam zarobić fotce na sobie, nie wykupię gwiazdy - zbędna.
Dodatkowe funkcje forum!

jestemZDZICH
jestemZDZICH
  10 czerwca 2011
http://www.youtube.com/watch?v=3jBMtCAz9Ro
masz tylko koleś pierdzieli ze trzeba wsadzić i recznie wcisnąć zatrzaski kiedy to jak dobrze sie wsadza pamięci zatrzaski same powinny zaskoczyć.
wawrzyn1992
Posty: 81 (po ~120 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 1
wawrzyn1992
  10 czerwca 2011

jest kilka rodzajów ram SDRAM DDR i DDR2 z tych nowszych ramow a nawet już są DDR3 i jeszcze zwróć uwagę na częstotliwość pracy ram bo to tez jest ważne.

http://pl.wikipedia.org/wiki/RAM

poczytaj sobie

wawrzyn1992
Posty: 81 (po ~120 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 1
wawrzyn1992
  10 czerwca 2011

ja kiedyś wsadziłem zły ram (zła częstotliwość pracy) i mi pojawił sie komunikat na płycie głównej P1 na wyświetlaczu co oznacza błąd pamięci ram

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.