Chciałbym się was zapytać czy istnieje taka możliwość, aby przenieść numer z abonamentu na kartę w ramach jednego operatora. Mam obecnie abonament w plusie, na którym skończyła mi się umowa i chciałbym przejść na simplusa. Orientujecie się czy jest taka możliwość i czy wiąże się to z jakimiś kosztami?
Ponadto jak uważacie czy lepiej brać simplusa czy mix'a? Generalnie chodzi mi o to, aby zredukować koszty telefonu. Jak to wygląda tutaj z nowymi telefonami i doładowaniami? Szukałem trochę w internecie i to co znalazłem nie zawsze było jasno opisane, ponadto chciałbym usłyszeć opinię osób, które mają z tym styczność.
Prosiłbym również o nie proponowanie mi przejścia na kartę w Play, etc. Nie interesuje mnie to.
Przeniesienie numeru
Można przenieść numer z tego, co mi wiadomo - przynajmniej inni operatorzy mają taką usługę, ale nie wiem, jak to w Plusie wygląda. Każdy operator stawia swoje warunki, jeden pobiera opłaty, drugi nie, pierwszy od ręki Ci przeniesie, drugi każe Ci czekać.
Do Play podobno nie zawsze się opłaca przenosić - opinie moich znajomych.
Mozna zrezygnowac z abonamentu i przeniesc sie na prepaid.w erze to wygladalo tak ze trzeba bylo zlozyc im wypowiedzenie i oni automatycznie przenosili cie na system prepaid. przypuszczam ze tutaj bedzie podobnie ale warto przejsc sie do salonu i zapytac bezposredniu u zrodla. a nowego telefonu raczej nie dostaniesz bo w koncu zrywasz z nimi umowe:) mozliwe ze w mixie cos dostaniesz ale raczej bedzie to jakis bonus w postaci minut czy dodatkowe procenty w doladowaniu.
Dzięki za wypowiedź. Co do salonu z tego co się przekonałem czasami odwiedzając inne salony tego samego operatora można usłyszeć całkowicie inne zdanie.
Mam nadzieję, że temu operatorowi będzie zależeć na kliencie który przez dobre 8 lat korzysta z ich usług i zostawia/ł u nich nie małe pieniądze.
Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z tym związane?
Nie mam doświadczenia z przenoszeniem numeru, ale może powiem co ja myślę o tym wszystkim. Skoro chcesz zmniejszyć wydatki na telefon to może nie przenoś numeru tylko obniż abonament? Bo biorąc mixa dalej zobowiązujesz się umową na okres np. 24 mc tyle tylko, że kupujesz doładowanie a nie płacisz z góry. Musisz też zwrócić uwagę na to, że mając abonament możesz zawsze zadzwonić czy też wysłać sms'a. Natomiast mając kartę czy mixa może się zdążyć tak, że braknie Ci środków na koncie i nigdzie nie zadzwonisz, a np. nie będziesz mieć jeszcze pieniędzy na doładowanie. I co wtedy? Biorąc telefon na kartę nie będziesz już dostawać telefonu co 2 lata za 1 zł tylko będziesz musiał już kupić telefon na wolnym rynku. A biorąc nawet najtańszy abonament, jakiś telefon zawsze dostaniesz.
Może przemyśl to jeszcze wszystko- może wystarczy tylko obniżyc abonament??
Pozdrawiam:)