Dzień dobry! Chciałbym poprosić o pomoc nt. wyboru studiów.
Więc, podam wam mniej-więcej wyniki, które zapewne uzyskam na maturze.
Polski p.podstawowy = 80%
Polski p.rozszerzony: 60-70 %
angielski p.podstawowy- 95-100%
angielski p.rozszerzony = 70-80%
wos p.podstawowy = 75 %
geografia p.podstawowy (dodatkowo)= 60%
Kierunki studiów, które wybrałem (albo one wybrały mnie ze względu na wybór przedmiotów maturalnych)
1. Dziennikarstwo - Uniwersytet Warszawski
2.Prawo UKSW
3.Dziennikarstwo UKSW
4.Politologia UW
5.Administracja UKSW
6.Administacja Politecvhnika Warszawska
7.Socjologia medialna APS
Proszę o pomoc, co mam wybrać? Gdzie mam szanse się dostać?
Studia
gorszy, podlejszy, ogólnie zóy/
Wróciłem
Po dziennikarstwie nie masz nic.
Po socjologi tak samo.
Jeśli na prawo przyjmują z podstawowym wosem, to dziadowska uczelnia.
Administracja nie wiem, politologia [*].
ale rozszerzony ang i pol.
Prawo na UKSW jest drugie, po UW - więc nie jest złe
Ja wyszedłem z takiego założenia, że lepiej jest zdać dobrze podstawę niż zyebać rozszerzenie
Wróciłem
Sama jestem studentką od roku na jednej z warszawskich uczelni. Wyboru ogólnie nie żałuję, pomimo ostatniej afery. Nie tylko myśmy się wrobili, ale i jeszcze trzy inne szkoły.
Prawo, Administracja to jedynie Uczelnia Łazarskiego. Nie piszę tego z racji, że jestem studentką tejże uczelni, o nie. Tak, wiem. Łazarski jest prywatną uczelnią, ale nie jest wcale taki zły. Nie podam Ci strony, bo jest to zabronione w regulaminie, ale pierwszy link po wpisaniu "Uczelnia Łazarskiego" to nasza oficjalna strona.
Mamy pierwsze miejsce, jeśli chodzi o kierunek Prawa. Przejrzyj rankingi. Zresztą zawsze możesz się przepisać.
najlepsze jest z tego co wymieniłeś prawo, ale faktycznie z twoja maturką to raczej nie dostaniesz się.
No chyba, ze w trybie zaocznym.
Moja sugestia....
zastanów się dobrze co chcesz robić w życiu zamiast jak większość twoich rówieśników iść na studia.. wyższe wykształcenie nie jest w żadnym przypadku gwarantem dobrej posady. Ważniejsze jest doświadczenie i umiejetności... dla przykładu, u mnie remont biurowca prowadzi "pan Rysiu" prawdziwy fachowiec, któremu można powieżyć każda pracę a on podejdzie do niej metodycznie, sprawiająć ze efekty jego pracy zawsze sa idealne.... ale idzie to też w parze z jego zarobkami około 10-12 tyś PLN netto, tyle co kadra zarzadzajaca średniego szczebla.
zdziwiłabyś się koleżanko, bo bym się dostał.
Ja nie twierdzę, że studia dadzą mi perspektywy na pewną pracę. Co prawda, będę do niej przygotowany ale co wyjdzie- tego nie wiemy
Wróciłem