witam, wybralem temat na mature: Rózne zrodla i formy buntu. omow zagdanienia poddajac analizje odpowiednio wybrane przyklady literackie z 2/3 epok. uwzglednij kontekst historyczny i literacki.
wybralem lektury takie:
Antygona kontekst historyczny
Ludzie bezdomni - kontekst historyczny
Morlanosc Pani Dulskiej - kontekst literacki
Tango - kontekst literacki
Proslibym bardzo o podanie mi przykladow kontekstow do podanych wyzej lektur... plis plis;)
lista tematów
matura polak - problem z kontekstem
Skoro sam już tyle zrobiłeś to chyba powinieneś wiedziec, o co chodzi w tych lekturach .
Tutaj wspomniałabym o twórczości Wyspiańskiego, ale nie jestem pewna.
Tutaj mógłbyś znaleźć coś o cechach i systemie moralności człowieka.
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
Ja bym jeszcze dodała o tym, jak ludzie się zachowują w różnych sytuacjach. Pozory, dwulicowość wręcz Dulskiej.
Moim zdaniem tutaj warto wspomnieć o tym, że syn nie chcąc się podporządkować matce ('Moralność Pani Dulskiej') romansuje ze służącą. To jest forma jego buntu. Należałoby tu wspomnieć o dulszczyźnie. Postawa Dulskiej tutaj jest bardzo ważna.
Hm, ja bym tu wspomniała o fatum, o zasadzie trzech jedności. Co kieruje Antygoną? Komu jest posłuszna?
Kwestia wyboru Judyma, dlaczego odrzucił miłość, a wybrał pracę? Co nim kierowało?
Postaw sobie pytania i spróbuj na nie odpowiedzieć. :)
moja przyjaciolka ma taki sam temat i wiem, ze ma takie lektury jak: antygona, cierpienia mlodego wertera, lalka i zdazyc przed panem bogiem
kurde nie wiem... a moze jednak byscie podali jakies przyklady tych kontekstow? chociaz po 1konkretnymz kazdego, albo z 2chociaz;)
Konto usunięte: kurde nie wiem... a moze jednak byscie podali jakies przyklady tych kontekstow? chociaz po 1konkretnymz kazdego, albo z 2chociaz;)
Poza tym, sam pomyśl, co możesz zawrzeć, co chcesz powiedzieć. My tutaj nie piszemy prac, my możemy nakierować, sprawdzić, poprawić. Ale całych tekstów Ci pisać nie będziemy. Poza tym obejrzyj ekranizację lektur - świetna ekranizacja 'Moralności Pani Dulskiej' z 1992 reżyserii Tomasza Zygadło.
jak na kiedy? na mature:) poczatek maja;) dokaldnie jeszce nam ustnego nie ustatlili nie wiem czemu';/
Konto usunięte: jak na kiedy? na mature:) poczatek maja;) dokaldnie jeszce nam ustnego nie ustatlili nie wiem czemu';/
Na sam koniec ustalają terminy ustnych, poza tym każda szkoła ustala sobie wewnętrznie te egzaminy, bo pisemne, jak wiesz narzuca Ministerstwo. A trzeba się zmieścić chyba trzech tygodniach maja z maturami z tego, co pamiętam.
Konto usunięte: no walsnie glupia babka nam nic niechce pomoc;/ i nie ebdzie, dlatego pisze tutaj w tej sparwie;/
Bo tyle, ile ja się orientuję i pamiętam to napisałam. Nie studiuję filologii. Administracja ma tyle z filologią wspólnego, ile historia z chemią, czyli w zasadzie nic. ;-)