Witajcie.
Mam małe pytanko.
Czy do tematu : ,,Na podstawie dzieł literackich i malarskich różnych epok zaprezentuj portret kobiety "
pasuje teza : ,,Różnorodne portrety kobiet w literaturze i malarstwie różnych epok" ?
Chciałabym wykorzystać utwory :
- ,,Antygona" Sofoklesa - kobieta walcząca w imię praw boskich o bardzo silnej osobowości,
- ,,Balladyna" Słowackiego - kobieta zbrodnicza, okrutna, obłudna i bezwzględna,
- ,,Chłopi" Reymonta - kobieta będąca kochającą matką i żoną, zdradzana i poniewierana,
- ,,Mona Liza" Da Vinci - kobieta tajemnicza.
lista tematów
Prezentacja maturalna - portret kobiety.
Nie za bardzo orientuje sie w temacie, ale ciekawa postacia kobieca jest Nora w noweli 'Doll's House'.
Zgrywa 'slodka idiotke' a pod koniec okazuje sie ze jest kobieta stanowcza, wiedzaca czego chce.
Sprzedam prace maturalna na temat: Postacie kobiece w literaturze romantyzmu , pozytywizmu i Mlodej Polski.
Konto usunięte: Sprzedam prace maturalna na temat: Postacie kobiece w literaturze romantyzmu , pozytywizmu i Mlodej Polski.
to nie slup ogloszeniowy .
Konto usunięte: Witajcie.
Mam małe pytanko.
Czy do tematu : ,,Na podstawie dzieł literackich i malarskich różnych epok zaprezentuj portret kobiety "
pasuje teza : ,,Różnorodne portrety kobiet w literaturze i malarstwie różnych epok" ?
Chciałabym wykorzystać utwory :
- ,,Antygona" Sofoklesa - kobieta walcząca w imię praw boskich o bardzo silnej osobowości,
- ,,Balladyna" Słowackiego - kobieta zbrodnicza, okrutna, obłudna i bezwzględna,
- ,,Chłopi" Reymonta - kobieta będąca kochającą matką i żoną, zdradzana i poniewierana,
Emancypatki
Zosia z Pana Tadeusza
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
" Lalka " - Izabela Łęcka
" Makbet" - Lady Makbet
" Cierpienia młodego Wertera" - Lotta
Jak dla mnie mogłabyś dorzucić jeszcze jeden obraz.
Konto usunięte: Zgrywa 'slodka idiotke' a pod koniec okazuje sie ze jest kobieta stanowcza, wiedzaca czego chce.
Uuuu nie o to tam chodziło
Konto usunięte: - ,,Antygona" Sofoklesa - kobieta walcząca w imię praw boskich o bardzo silnej osobowości,
Może dorzuć coś z malarstwa bo masz 4:1
Czy jesli mowiac o samej roli kobiecej w tym tekscie, Nora na poczatku wydaje nam sie niezdara, slodka idiotka bardzo zalezna od swojego meza, a na koniec okazuje sie ze jej oczekiwania wobec meza niezadowolily jej i podejmuje szybka i stanowcza decyzje odejscia. Bez przemyslen i czekania.
Czyz nie?