No więc. Cel 100 % z ustnej matury, aczkolwiek potrzebuję rady, który wybrać temat od osób postronnych, nie znających mnie i moich zainteresowań :)
a więc:
1.Bohaterowie literaccy - samotnicy z wyboru czy z konieczności? Rozważ problem na wybranych przykładach literatury XX wieku.
2.Człowiek jako aktor w teatrze świata. Omów problem w oparciu o wybrane przykłady literackie.
3.Ucieczka w świat fantazji jako sposób na życie. Omów problem na wybranych przykładach literatury pięknej.
4.Rozdwojenie osobowości jako temat literacki i filmowy. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.
5.W labiryntach egzystencjalnych doświadczeń bohaterów literackich. Omów temat w oparciu o wybrane dzieła literackie i filmowe.
Który najlepszy? DZIĘKI!
lista tematów
Jaki temat wybrać?
Konto usunięte: 3.Ucieczka w świat fantazji jako sposób na życie. Omów problem na wybranych przykładach literatury pięknej.
"Kordian" Słowackiego mi przychodzi na myśl.
Konto usunięte: 4.Rozdwojenie osobowości jako temat literacki i filmowy. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.
Miedzy tymi dwoma nie potrafiłabym wybrać. :>
Konto usunięte: 1.Bohaterowie literaccy - samotnicy z wyboru czy z konieczności? Rozważ problem na wybranych przykładach literatury XX wieku.
mi się ten podoba
Konto usunięte: 4.Rozdwojenie osobowości jako temat literacki i filmowy. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.
i ten :D
do tego tematu polecam film "Lęk pierwotny" z Edwardem Nortonem :D
Hm ja nie liczyłam na 100% i nie dawałam sobie takiego celu,
temat wybrałam szybko,ale nie pisałam od razu prezentacji, ba mało tego konspekt oddałam w ostatnim terminie.
Prace napisałam 3dni przed ustną maturą i nie żałuje... Wchodząc na sale trzepałam sie jak galareta...
I...
Zdałam na 100% =)
Tyle,że ja obrałam temat rzeka "Motyw śmierci w literaturze i sztuce"
Gdyby ktoś chciał to prace jeszcze gdzieś w półce mam=)
-zdawałam w 2009r. pozdro i spokojnie masz czas;*
"Najbardziej śmieszne pragnienie to pragnienie podobania się wszystkim."
—J.W.Goethe
"Byłoby źle, gdyby ktoś nie miał w swoim życiu okresu, kiedy mu się wydaje, że Werter został napisany tylko dla niego."
— J. W. Goethe