1.Dlaczego w świetle fioletowym można dostrzec mniejsze obiekty niż w świetle czerwonym?
2.Wyjaśnij ,dlaczego za pomocą mikroskopu optycznego nie można zobaczyć szczegółów obiektów o rozmiarach 500nm.
3. Wyjaśnij,dlaczego nawet duże budynki nie utrudniają odbioru fal radiowych.
lista tematów
Fizyka
Konto usunięte: 1.Dlaczego w świetle fioletowym można dostrzec mniejsze obiekty niż w świetle czerwonym?
2.Wyjaśnij ,dlaczego za pomocą mikroskopu optycznego nie można zobaczyć szczegółów obiektów o rozmiarach 500nm.
3. Wyjaśnij,dlaczego nawet duże budynki nie utrudniają odbioru fal radiowych.
pokaż co już zrobiłaś to będzie można sprawdzić
Ad 1.Ponieważ swiatło fioletowe zmniejsza długosć fali co powoduje zmniejszenie dyfrakcji pozwalajac na dokladne widzenie przedmiotu
Ad3.Fala radiowa ugina sie,odbija sie na przeszkodach po czym dociera do miejsca fal radiowych.
Ad 2.Poniewaz ilosc swiatla uzytego do obserwacji jest nie wystarczajaca.
Wiem,że 2 jest dobrze ale nie jestem pewna reszty:)
ad 2. ja bym napisał ze mikroskop optyczny ma za małą zdolność rozdzielczą by można było rozróżnić 2 punkty oddalone od siebie o 500nm. dodatkowo znalazł bym jej wartość. ocb z światłem to nie wiem co chcesz przez to powiedzieć.
ad 3. Propagacja fali zależy od ośrodka w którym sie znajduje oraz jej długości, a ponieważ fale radiowe mają dużą długość (małą częstotliwość), ośrodek w którym sie rozchodzi ma mniejsze znaczenie (powietrze-duży budynek).
Konto usunięte: ad 2. ja bym napisał ze mikroskop optyczny ma za małą zdolność rozdzielczą by można było rozróżnić 2 punkty oddalone od siebie o 500nm. dodatkowo znalazł bym jej wartość. ocb z światłem to nie wiem co chcesz przez to powiedzieć.
ad 3. Propagacja fali zależy od ośrodka w którym sie znajduje oraz jej długości, a ponieważ fale radiowe mają dużą długość (małą częstotliwość), ośrodek w którym sie rozchodzi ma mniejsze znaczenie (powietrze-duży budynek).
Dziękuje ale już sobie poradziłam i z tego co napisałam tutaj mam 4+ ;)