Witam.
Piszę bo chciałam Was popytać co myślicie o tych trzech tematach. Który jest łatwiejszy do opracowania, i jakie lektury do niego użyć.
Oto trzy z nich:
1. 'Żyć życiem innym niż wiekszość". Twoje rozważania o wybranych bohaterach literackich idących własnymi śceżkami.
2. Literacki portrety matek. Omów je na wybranych przykładach utworów z różnych epok.
3. Obrzęy i obyczaje ludowe w literaturze- omów sposoby ich przedstawiania i funkcje w wybranych utworach.
To są trzy tematy które wybrałam spośród reszty innych. Tylko teraz pomóżcie ...
lista tematów
temat do matury z polskiego...
jako tegoroczna maturzystka radzę Ci, byś wybrała ten temat, który choć trochę Cię interesuje, bądź w którym mogłabyś umieścić lekturę, którą lubisz.
Wybrałabym chyba 2 temat, bo jest najprostszy.
Swoją droga już znacie tematy? Powinni je dawać w październiku
dokładnie, ten - wg mnie - jest najprostszy.
Zresztą, może wydać sie on jedynie pozornie łatwy, jeśli nie lubisz tego typu literatury, czy też w ogóle Cię to nie interesuje. ;)
Ja wybrałam temat, który niektórym wydawał się być trudny, ale - co się okazało - dla mnie taki nie był. To, jaki temat wybierzesz zależy od Ciebie i lepiej byś nie kierowała się czyjąś opinią, tylko tym, co lubisz.
Ten wydaje się być najłatwiejszy z trzech podanych dla Ciebie, ale mnie osobiście średnio się podoba.
Z wymienionych, jeśli już ,najciekawszy jest pierwszy - przynajmniej dla mnie.
Konto usunięte: jako tegoroczna maturzystka radzę Ci, byś wybrała ten temat, który choć trochę Cię interesuje, bądź w którym mogłabyś umieścić lekturę, którą lubisz.
Prawda.
Lepiej się przygotowuje prezentację, jeśli jest o czymś, czym się interesujesz.
najprostszy
Efalincia: 3. Obrzęy i obyczaje ludowe w literaturze- omów sposoby ich przedstawiania i funkcje w wybranych utworach.
klimatyczny - ciekawy
Efalincia: 1. 'Żyć życiem innym niż wiekszość". Twoje rozważania o wybranych bohaterach literackich idących własnymi śceżkami.
wyzwanie - można popłynąć jak się już trafi na dobry nurt
...Ignorance is bliss...
TakeTheSunAway: Prawda.
Lepiej się przygotowuje prezentację, jeśli jest o czymś, czym się interesujesz.
lepiej i duzo przyjemniej. Przyjemnie się ją pisze (o ile piszę się ją samemu) no i łatwiej się jej uczy, bo wiadomo, że jesli coś Cię interesuje, to samemu starasz się wgłębić w temat, a przy okazji sporo zapamietujesz :)
Konto usunięte: Zresztą, może wydać sie on jedynie pozornie łatwy, jeśli nie lubisz tego typu literatury, czy też w ogóle Cię to nie interesuje. ;)
dokładnie :)
ja przy wybieraniu tematów robilam sobie w głowie malutki planik i zastanawiałam się już jakie lektury mogłabym tam wrzucić :)
Konto usunięte: Ja wybrałam temat, który niektórym wydawał się być trudny, ale - co się okazało - dla mnie taki nie był. To, jaki temat wybierzesz zależy od Ciebie i lepiej byś nie kierowała się czyjąś opinią, tylko tym, co lubisz.
Ja też :)
Temat opracowywałam z przyjemnością, z przyjemnością się jej nauczyłam i z taką samą przyjemnością odpowiedziałam na pytania komisji :D
Mój temat też nie był prosty, nie miałam zadnych lektur szkolnych (jedynie parę wierszy przerabianych na lekcji) , ale przynajmniej wiedziałam, że nikt w klasie go nie weźmie (w mojej klasie nie mogły powtarzać się tematy)
Ten wydaje się najłatwiejszy :)
Ja miałam motyw córki i sposoby ich kreowania wiec to bardzo podobne tematy (wiadomo że relacje córka- matka się łączą więc to bardzo podobne tematy :) )
Ja nie miałam żadnych problemów z matura ustną ;)