Efalincia
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
Efalincia
  23 lipca 2010 (pierwszy post)

Witam. Po wakacjach bede w klasie maturalnej.
Ale narazie nie jestem zdecydowana na jakie iść studia.
Jakie polecacie uczelnie?
jakie kierunki?

OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  23 lipca 2010
Efalincia
Efalincia: Witam. Po wakacjach bede w klasie maturalnej.

ja też..

Efalincia
Efalincia: Jakie polecacie uczelnie? jakie kierunki?

a co Cię interesuje? z jakich przedmiotów jesteś dobra? wybierasz się na dzienne czy zaoczne? bo jeśli druga opcja, możesz iść praktycznie wszędzie, a jak na dzienne, musisz przejrzeć stronki uczelni jakie mają wymagania na dany kierunek.
Efalincia
Efalincia
  23 lipca 2010

szczeże wolała bym zaocznie...
Najbardziej interesuje mnie psychologia i filologia francuka. Ale nie wiem które wybrać które są lespze i w ogóle

OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  23 lipca 2010
Efalincia
Efalincia: filologia francuka

to lepsze moim zdaniem.
jako psycholog raczej nie zarobisz dużo a poza tym kupę ludzi pokończyło ten kierunek... a po filologii francuskiej zawsze się coś znajdzie, jakbyś wybrała specjalizację tłumaczeniową to raczej znajdziesz pracę i to za niezłe pieniądze. :woot: Jak nie u nas to za granicą na pewno.
OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  23 lipca 2010
Efalincia
Efalincia: szczeże wolała bym zaocznie

ale jak na filologię to lepiej iść na dzienne podobno... bo więcej się nauczysz.
Einzigartig18
Einzigartig18
  23 lipca 2010

Języki obce dają wiele. Możesz zostać tłumaczem itp. Lepiej wybrać to niż obleganą psychologię. Filologia jakakolwiek to tylko dziennie. Języka zaocznie się nie nauczysz. Ja od października zaczynam studiować filologię germańską na UW, dlatego polecam UW :)

Efalincia
Efalincia
  23 lipca 2010

no tak jeśli bym wybrała filologie to tylko dziennie

newwaver
newwaver
  24 lipca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: kupę ludzi pokończyło ten kierunek

ale kupę nie pracuje też w swoim zawodzie. a miejsca pracy dla psychologów są.

Konto usunięte
Konto usunięte: Możesz zostać tłumaczem itp

do tego musiałaby mieć lingwistykę, chyba. nie? :woot:

Efalincia
Efalincia: Jakie polecacie uczelnie?

UMCS. mam tam kilku znajomych. jest ciężko, co prawda, ale to bardzo dobra uczelnia.

Efalincia
Efalincia: jakie kierunki?

to jest zależne od Twoich zainteresowań. z tego, co wyżej napisałaś, interesują Cię dwa trudne kierunki (psychologia, wbrew pozorom wcale taka łatwa nie jest, wręcz przeciwnie). jeśli się nimi interesujesz, to w sumie powinnaś dać radę.
i tak jak wyżej radzą, oblukaj wymagania na stronie uczelni i zobacz, czy dasz radę się dostać.
Konradziq
Konradziq
  24 lipca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: do tego musiałaby mieć lingwistykę, chyba. nie?

Niekoniecznie. Na studiach filologicznych również jest specjalność translatoryczna.
Jeśli ktoś od początku wie, iż chce zostać tłumaczem, najlepiej niech wybierze się na studia licencjackie o takiej specjalności (tłumaczeniowej). Czasem można spotkać również specjalność nauczycielską z elementami tłumaczeń - jest tam niezbędny wstęp, który daje dosyć dobre podwaliny do kontynuacji studiów tłumaczeniowych.
Następnym krokiem są studia magisterskie, gdzie najlepiej wybrać seminarium z tłumaczeń. Po ukończeniu tych studiów, można przystąpić do egzaminu na tłumacza przysięgłego (przeprowadzanego przez Państwową Komisję Egzaminacyjną).
Istnieje podobno w Polsce parę uczelni, które mają do zaoferowania studia typowo tłumaczeniowe. Wybiera się tam zazwyczaj na początku jedną ze specjalności: tłumacz konferencyjny, przekład literacki, przekład słowa żywego i tłumaczenia pisemne tekstów specjalistycznych.
KiwiLattina
KiwiLattina
  24 lipca 2010

lepsza filologia francuska, ale wybierz co Cię interesuje.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.