CzystaImaginacja
CzystaImaginacja
  14 lipca 2010 (pierwszy post)
Mam nadzieję że na tym forum ktoś mi pomoże. ;-)
Widzę że podobne tematy są więc mam nadzieję że ktoś się wypowie.

Dopiero za rok mam maturę, ale zleci pewnie za szybko i nie będzie czasu w trakcie roku szkolnego na zastanawianie się. Chciałabym zdawać maturę
z następujących przedmiotów: podstawowy polski, podstawowa matematyka, podstawowy angielski plus rozszerzony angielski. Chciałabym pójść na studia koniecznie na filologię angielską i wziąć od razu dodatkowy kierunek, gdyż po skończeniu studiów mam zamiar wyjechać za granicę. Myślę nad tymi dwoma kierunkami- turystyką i rekreacją albo zarządzaniem. Chcę wybrać któryś z nich jako dodatkowy.

1. Który z nich byłby lepszym połączeniem z filologią angielską- TiR czy zarządzanie? A może jakiś zupełnie inny kierunek? (ważne, żebym mogła się na niego dostać na państwową uczelnię z przedmiotami, które zdaję na maturze).
2. Czy w ogóle mam szansę się dostać na w.w studia z przedmiotami, które zdaję? Może coś zmienić?
3. Trudno jest studiować dwa kierunki jednocześnie? Lepiej zacząć od razu dwa, czy drugi lepiej zacząć później, np. na drugim czy trzecim roku?
4. Czy mogłabym studiować dwa kierunki równocześnie na tej samej uczelni państwowej (dziennie, nieodpłatnie)? A może lepiej studiować na dwóch różnych uczelniach? :woot:
5. Czy wykształcenie zdobyte w Polsce, na polskich uczelniach, jest "akceptowane" w krajach Unii Europejskiej? Bo jeśli nie to chyba bardziej opłaca mi się zrobić jakiś kurs... mniej roboty.
6. Na który kierunek mam się większą szansę dostać z rozszerzonym angielskim (załóżmy, że dobrze napisanym)- na turystykę czy zarządzanie?

Udanego wieczoru.
TakeTheSunAway
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
TakeTheSunAway
  15 lipca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ale zleci pewnie za szybko

To prawda. :tak:.

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy w ogóle mam szansę się dostać na w.w studia z przedmiotami, które zdaję? Może coś zmienić?

Jeżeli chcesz zdawać na filologię angielską to musisz popatrzeć na stronę uczelni, na które chcesz składać papiery, czy nie wymagają rozrzeszonego polskiego.
Bo jest wiele uczelni, na których tak właśnie jest.
A czy masz szansę się dostać - wszystko zależy od tego jak pójdzie Ci maturka. ;-)

Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Trudno jest studiować dwa kierunki jednocześnie? Lepiej zacząć od razu dwa, czy drugi lepiej zacząć później, np. na drugim czy trzecim roku?

Mam koleżankę, która zaczęła jednocześnie prawo i jeszcze jakieś jedne studia humanistyczne i radzi sobie świetnie.
Wszystko zależy od tego, czy zajęcia nie będą Ci się pokrywać, a jeżeli będą - to czy załatwisz sobie z dziekanem przepisanie do innej grupy czy coś w tym stylu, żeby jednak na nich jakoś być.
Na własnym przykładzie jeszcze nie jestem w stanie odpowiedzieć, powiem w trakcie roku akademickiego, bo sama zaczynam teraz studia - o ile uda mi się uzyskać zgodę dziekana, to na dwóch różnych uczelniach jednocześnie. ;>
PanCocoon
PanCocoon
  15 lipca 2010

Jeżeli masz zamiar wyjechać zagranicę to wystarczy Ci wykształcenie średnie, w Anglii większość ludzi ma wykształcenie na poziomu gimnazjalnego, studiować możesz dla pracy w Polsce, a nie zagranicę się pchać, rzuć studia jedź teraz tracisz tylko czas, tam zrobisz to samo

shamaramorgan
shamaramorgan
  15 lipca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Który z nich byłby lepszym połączeniem z filologią angielską- TiR czy zarządzanie? A może jakiś zupełnie inny kierunek? (ważne, żebym mogła się na niego dostać na państwową uczelnię z przedmiotami, które zdaję na maturze).

myślę, że zarządzanie jest lepszym wyborem

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy w ogóle mam szansę się dostać na w.w studia z przedmiotami, które zdaję? Może coś zmienić?

zalezy gdzie chcesz się dostać. Jeśli myślisz o PWSZ to masz szanse, jesli o Uniwersytecie, niewielkie bez rozszerzenia z Polskiego lub matmy..

Konto usunięte
Konto usunięte: 4. Czy mogłabym studiować dwa kierunki równocześnie na tej samej uczelni państwowej (dziennie, nieodpłatnie)? A może lepiej studiować na dwóch różnych uczelniach?

Pewnie lep[iej studiować na jednej uczelni, jednak uniwersytety sa rozmieszczone po miescie, więc i tak musiałabyć dojeżdżac ;) ]
No i zastanów się, czy dasz radę studiować dwa kierunki, z tego co wiem lepiej jest wziąc drugi kierunek po I roku.

Konto usunięte
Konto usunięte: 5. Czy wykształcenie zdobyte w Polsce, na polskich uczelniach, jest "akceptowane" w krajach Unii Europejskiej? Bo jeśli nie to chyba bardziej opłaca mi się zrobić jakiś kurs... mniej roboty.

tak

Konto usunięte
Konto usunięte: 6. Na który kierunek mam się większą szansę dostać z rozszerzonym angielskim (załóżmy, że dobrze napisanym)- na turystykę czy zarządzanie?

oba są dość oblegane. na TiR nie trzeba jeszcze zdawać geografii?
CzystaImaginacja
CzystaImaginacja
  15 lipca 2010
TakeTheSunAway
TakeTheSunAway: Jeżeli chcesz zdawać na filologię angielską to musisz popatrzeć na stronę uczelni, na które chcesz składać papiery, czy nie wymagają rozrzeszonego polskiego

Polskiego rozszerzonego raczej nie wezmę, nie dam rady! :and: Zresztą miałam z polaka 2 na koniec, słabo... nie cierpię czytać lektur :ble:

Konto usunięte
Konto usunięte: Jeżeli masz zamiar wyjechać zagranicę to wystarczy Ci wykształcenie średnie, w Anglii większość ludzi ma wykształcenie na poziomu gimnazjalnego, studiować możesz dla pracy w Polsce, a nie zagranicę się pchać, rzuć studia jedź teraz tracisz tylko czas, tam zrobisz to samo

Ależ ja jeszcze nie wiem, czy chcę wyjechać do Anglii, czy gdzie indziej. Jeszcze trochę czasu mam. ;o
Poza tym zawsze to lepiej mieć większe wykształcenie niż mniejsze. A w PL nie opłaca się żyć i pracować, takie jest moje zdanie. Będę zapierniczać przez 5 lat na studiach a dostanę marne 1500 zł- dziękuję.
TakeTheSunAway
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
TakeTheSunAway
  15 lipca 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Polskiego rozszerzonego raczej nie wezmę, nie dam rady!

Jeżeli jesteś przekonana, że nie ma mowy to poszukaj teraz na stronach uczelni, czy jest to wymagane, żeby potem nie zostać w kropce. ;>
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.