Cześć ;)
Zastanawiam się już nad moją maturą którą mam za rok. Mam dylemat jakie przedmioty wybrać. Początkowo planowałam iść na filologię angielską połączoną z drugim językiem obcym, ale nie wiem czy na takie studia wystarczy dobrze napisane rozszerzenie z angielskiego? Polski raczej odpada, w ogóle nie czytam lektur...
Myślałam też nad kosmetologią, fizjoterapią albo lingwistyką stosowaną zaocznie. Czy na studiach zaocznych też są jakieś progi punktowe? Bo widziałam uczelnię która na studia zaoczne przyjmuje od 60% z podstawy wzwyż....
Który kierunek wg Was najlepszy?
Lepiej iść na dzienne czy zaoczne?
Jak na dzienne, to w razie jakby nie poszło coś, przyjmują też z samymi podstawami?
Wiem, mam czas, ale wolę teraz o tym pomyśleć żeby się jakoś zacząć przygotowywać. I tak mi się jeszcze z 15 razy odmieni.
Miłego wieczoru ;)
lista tematów
Kilka pytań...
Konto usunięte: Czy na studiach zaocznych też są jakieś progi punktowe? Bo widziałam uczelnię która na studia zaoczne przyjmuje od 60% z podstawy wzwyż....
to w sumie chyba zależy od uczelni. tak jest z tego, co wiem przy studiach na uczelniach państwowych, że prócz płacenia za studia jeszcze masz wymagania od szkoły, że tyle, a tyle procent musisz mieć z tego, a tamtego przedmiotu. w szkołach prywatnych płacisz, ale tego nie wymagają.
Konto usunięte: Lepiej iść na dzienne czy zaoczne?
Jak na dzienne, to w razie jakby nie poszło coś, przyjmują też z samymi podstawami?
na inny kierunek chyba.
julCiak69: zaocznie, ale na studia prywatne, bo taniej masz za semestr, czy rok, niż na państwowych. to w dużej mierze zależy też od uczelni, ale jak porównywałam to 200-300zł więcej płacisz na państwowej, gdy idziesz zaocznie, niż gdy idziesz do prywatnej do tego, co drugi weekend na przykład. skoro chcesz zaoczne wybierz prywatne. kolejnym plusem zaocznych jest fakt, że musisz na nie zarobić i iść do pracy, czyli zdobyć doświadczenie. aczkolwiek nie pójdziesz, skoro masz bogatych rodziców. ale jedno nie wyklucza drugiego.
na inny kierunek chyba.
Ja chyba wolę zaoczne, albo raczej wieczorowe, nie wiem czy to to samo, ale w grę wchodzi tylko Uniwersytet, nie chcę iść do jakiejś byle szkoły żeby tylko dostać papierek, i studia w co drugi weekend odpadają bo za wiele chyba się na nich nie można nauczyć.... z tego co słyszałam.
julCiak69: to w sumie chyba zależy od uczelni. tak jest z tego, co wiem przy studiach na uczelniach państwowych, że prócz płacenia za studia jeszcze masz wymagania od szkoły, że tyle, a tyle procent musisz mieć z tego, a tamtego przedmiotu. w szkołach prywatnych płacisz, ale tego nie wymagają.
za państwowe się nie płaci przecież
julCiak69: zaocznie, ale na studia prywatne, bo taniej masz za semestr, czy rok, niż na państwowych.
No jak zaocznie to tylko studia prywatne ;) Bo dzienne to państwowe, z tego co się orientuję... można też studiować dziennie za pieniądze, ale nie wiem na jakich warunkach się to odbywa.
Sorry za offtopa ;)
ale jak pójdziesz zaocznie to płacisz.
Konto usunięte: No jak zaocznie to tylko studia prywatne ;) Bo dzienne to państwowe, z tego co się orientuję... można też studiować dziennie za pieniądze, ale nie wiem na jakich warunkach się to odbywa.
dzienne też mogą być na prywatnych, wtedy masz zajęcia, np. trzy razy w tygodniu, a nie codziennie.