agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010 (pierwszy post)

hej!
Pewnie większość z Was już po wszystkim :)
Ja niestety jeszcze nie, mam mature z polskiego we wtorek.
Więc proszę już tych bardziej doświadczonych, moze ktoś mi podpowie, jakich pytań mogę się spodziewać do mojego tematu?
"Idealiści, ich wizje i dążenia...."
omawiam lalkę, ludzi bezdomnych, 3cz Dziadów, i Konformistę Alberto Moravia (czytał ktoś)??
Nie orientuję sie ani troche jakie pyatnia są zadawane na egzaminie, teoretycznie chyba powinny dotyczyc mojego tematu, ale czy sa jakies wyjątki??
za odpowiedzi bardzo dziękuję :)

Ps. jak przeczytać włoskie imię Giulia a jak imię Quadri :D ??

rolas18
rolas18
  23 maja 2010

czemu wybrałaś ten temat? takie możesz mieć raczej. tylko nie odpowiedz, że był najtańszy. na pewno jeszcze mogą spytać o bohaterów z tych książek, o to żebyś wystawiła im swoją ocenę. a co do odczytywania tych imion, pierwsze to "dżulija", a drugie "kłaadri" zauważ, że te "a" musi być przedłużone. Pozdrawiam, ja mam jutro polski ustny.

julCiak69
julCiak69
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie orientuję sie ani troche jakie pyatnia są zadawane na egzaminie, teoretycznie chyba powinny dotyczyc mojego tematu, ale czy sa jakies wyjątki??

czemu ten, anie inny temat? czy się tym jakoś specjalnie interesujesz? pojęcie pracy może być skoro wybrałaś "Ludzi Bezdomnych" albo wybór Tomasza Judyma. :> "Lalka" hm. jaki jest Wokulski? przedstawiciel Romantyzmu, czy Pozytywizmu? jak rozumie on pojęcie pracy? "Wielka Improwizacja" Gustawa (Konrada), a co za tym idzie jego przemiana, zmiana imienia, symbol napisu na ścianie celi...?
strzelam, jeśli chodzi o pytania, bo nigdy się z takim tematem nie spotkałam :>
Kingusia
Reputacja: -6 | BluzgometrTM: 10
Kingusia
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Więc proszę już tych bardziej doświadczonych, moze ktoś mi podpowie, jakich pytań mogę się spodziewać do mojego tematu?

Wszystko zalezy od nauczyciela.... U mnie jeden pytał tylko o biblografie dlaczego to wybralas dlaczego co najwazniejsze i jak sie do tego ty odwolasz
2 osoba zadawala ytania do dziwnych slow ktorych uzył ktos a trzecia jak rozumiem jakies tam slowa ciekzo powiedziec Nie widzac twojego planu i biblo:)
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: czemu wybrałaś ten temat? takie możesz mieć raczej. tylko nie odpowiedz, że był najtańszy. na pewno jeszcze mogą spytać o bohaterów z tych książek, o to żebyś wystawiła im swoją ocenę. a co do odczytywania tych imion, pierwsze to "dżulija", a drugie "kłaadri" zauważ, że te "a" musi być przedłużone. Pozdrawiam, ja mam jutro polski ustny.

dzięki, pracę pisąłam sama cały dzień, więc na pewno tak nie odpowiem, :D co do odczytywania to myślałam "podobnie" he, powodzenia na egzaminie ;)

julCiak69
julCiak69: czemu ten, anie inny temat? czy się tym jakoś specjalnie interesujesz? pojęcie pracy może być skoro wybrałaś "Ludzi Bezdomnych" albo wybór Tomasza Judyma. :> "Lalka" hm. jaki jest Wokulski? przedstawiciel Romantyzmu, czy Pozytywizmu? jak rozumie on pojęcie pracy? "Wielka Improwizacja" Gustawa (Konrada), a co za tym idzie jego przemiana, zmiana imienia, symbol napisu na ścianie celi...? strzelam, jeśli chodzi o pytania, bo nigdy się z takim tematem nie spotkałam :>

a mogę powiedzieć ze wybrałam ten temat bo sama nieraz jestem idealistką? o improwizacji mówię w prezentacji, muszę poczytać coś o tej zmianie imienia

Kingusia
Kingusia: Wszystko zalezy od nauczyciela.... U mnie jeden pytał tylko o biblografie dlaczego to wybralas dlaczego co najwazniejsze i jak sie do tego ty odwolasz 2 osoba zadawala ytania do dziwnych slow ktorych uzył ktos a trzecia jak rozumiem jakies tam slowa ciekzo powiedziec Nie widzac twojego planu i biblo:)

przydadzą się rady na pewno ;) nawet nie pomyślałam, ze mogą pytać dlaczego wybrałam taki temat i takich bohaterów

dzięki ;)
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010

ile pytań zazwyczaj zadają egzaminatorzy ?

julCiak69
julCiak69
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: a mogę powiedzieć ze wybrałam ten temat bo sama nieraz jestem idealistką? o improwizacji mówię w prezentacji, muszę poczytać coś o tej zmianie imienia

nie wiem. nie wiem, czy możesz. owszem poczytaj. :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: ile pytań zazwyczaj zadają egzaminatorzy ?

minimum 3. mogą więcej jeśli uznają to za konieczność. :tak:
Flo
Flo
  23 maja 2010
Konto usunięte

przystępujesz do matury i nic o niej nie wiesz? w ogóle to wcześnie się zabierasz za myślenie o pytaniach komisji Oo
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010
Flo
Flo: przystępujesz do matury i nic o niej nie wiesz? w ogóle to wcześnie się zabierasz za myślenie o pytaniach komisji Oo

kto mówi że NIC o niej nie wiem ?? :zonk: nie widzę potrzeby aby zabierać się za to wcześniej, mam prawie 2 dni na na dopracowanie szczegółów i to jest baardzo dużo czasu. oczywiście jak dla mnie :]
julCiak69
julCiak69
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: kto mówi że NIC o niej nie wiem ?? nie widzę potrzeby aby zabierać się za to wcześniej, mam prawie 2 dni na na dopracowanie szczegółów i to jest baardzo dużo czasu. oczywiście jak dla mnie :]

ja noc zarwałam z środy an czwartek i się uczyłam do polskiego. nie byłam w stanie iść spać. matka już groziła, że mi książki powywala. że mam skończyć z nauką etc.
UkolyszMnieDoSnu
UkolyszMnieDoSnu
  23 maja 2010
Konto usunięte

ja miałam 6 ;p

w ogóle dziwi mnie to, że tak się tym przejmujecie. Ja samą prezentację pisałam dzień przed. :)
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010
julCiak69
julCiak69: ja noc zarwałam z środy an czwartek i się uczyłam do polskiego. nie byłam w stanie iść spać. matka już groziła, że mi książki powywala. że mam skończyć z nauką etc.

znam to :) kolega nie przeczytał żadnej lektury, przed egzaminem przygotowywał się tylko jeden dzień, i zdał na 90% ale gość ma gadane :)
do angielskiego przygotowywałam się 2 dni, przerobiłam 150 przykładowych rozmówek i 50 obrazków i się opłaciło bo zdałam na 100% :D z polskim niestety tak nie bedzie, ale jestem dobrej mysli
naprawdę, nie widzę potrzeby przygotowywania się do tego już rok wcześniej, tylko oczywiście trzeba wszystko na bieżąco, bibliografię, plan wypowiedzi i czytac lektury. wolę pracować intensywnie kilka dni do ustnych, wcześniej był czas na pisemne
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: w ogóle dziwi mnie to, że tak się tym przejmujecie. Ja samą prezentację pisałam dzień przed. :)

przynajmniej nie straciłas na to dużo czasu :) i na pewno jestes zadowolona :)
najgorsze jest to, że jak czasami złapię zawiechę, to nie wiem co powiedzieć;P dosłownie :D muszę jeszcze kilka razy przećwiczyć przed lustrem
UkolyszMnieDoSnu
UkolyszMnieDoSnu
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: i na pewno jestes zadowolona :)

no nie narzekam :)

Konto usunięte
Konto usunięte: najgorsze jest to, że jak czasami złapię zawiechę, to nie wiem co powiedzieć;P dosłownie :D

wiesz co też tak miałam w domu powtarzając sobie, ale tam jak weszłam i powiedziałam dwa pierwsze zdania to jakoś ten cały stres i strach centralnie 'odpłynęły'' :ninja:

Konto usunięte
Konto usunięte: przynajmniej nie straciłas na to dużo czasu :)

czasami przeklinam siebie za tą zasadę 'wszystko na ostatnią chwilę' :)
agniesiaO3
agniesiaO3
  23 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: wiesz co też tak miałam w domu powtarzając sobie, ale tam jak weszłam i powiedziałam dwa pierwsze zdania to jakoś ten cały stres i strach centralnie 'odpłynęły''

trochę mnie uspokoiłaś:) zazwyczaj największy stres jest `przed` nawet jak zapomnę o czym mam mówić, zawsze mogę improwizować :)

Konto usunięte
Konto usunięte: czasami przeklinam siebie za tą zasadę 'wszystko na ostatnią chwilę' :)

ja staram się być systematyczna, ale czasami lepiej usiąść i przygotować się raz a solidnie niż po trochu i byle jak
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.