Ma ktoś może taki temat na ustnym polskim? jakie macie lektury?
Pochwalcie się swoimi tematami ;)
lista tematów
motyw córki strona 1 z 2
Zadali mi dwa (w sumie trzy, bo jedno było dopełnieniem) pytania. Pierwsze to było jaki wiersz według mnie najbardziej odzwierciedla dramat pokolenia Kolumbów.
drugie pytanie to miałam wyjaśnić znaczenie tytułu "Kamienie na szaniec".
Kolega, który miał ten sam temat, maturę miał równolegle z inną komisją dostał trudniejsze pytania. Miał opowiedzieć coś o Iliadzie (w swojej prezentacji miał cytat "...my karty Iliady.." Ja miałam ten sam wiersz, ale nie cytowałam go.) albo opowiedzieć czym jest wiersz Ocalony w stosunku do wiersza Lament. Komisja zadała mu ok 10 pytań...
Konto usunięte: Zadali mi dwa (w sumie trzy, bo jedno było dopełnieniem) pytania. Pierwsze to było jaki wiersz według mnie najbardziej odzwierciedla dramat pokolenia Kolumbów.
drugie pytanie to miałam wyjaśnić znaczenie tytułu "Kamienie na szaniec".
Kolega, który miał ten sam temat, maturę miał równolegle z inną komisją dostał trudniejsze pytania. Miał opowiedzieć coś o Iliadzie (w swojej prezentacji miał cytat "...my karty Iliady.." Ja miałam ten sam wiersz, ale nie cytowałam go.) albo opowiedzieć czym jest wiersz Ocalony w stosunku do wiersza Lament. Komisja zadała mu ok 10 pytań...
czyli całkiem nieźle :D
a na ile on zdał?
miałam łatwe pytania. Wszyscy mówili, że komisja przed którą odpowiadałam była wredna, zadawała jakieś wredne pytania. ja tego nie zauważyłam. Nie wiem, może akurat trafiłam na ich dobry dzień, może po prostu trzeba być miłym dla nich :)
On zdał na 6 punktów, ale to dlatego, że uczył się pracy na godzinę przed wejściem :)