Do mojej prezentacji pt. "Alkohol narkotyki i inne używki-ich rola w biografi bohaterów literackich i w życiu artysty" wybrałam:
My dzieci z dworca Zoo
Hłasko Marek Pętla
Kochanowski Jan O doktorze Hiszpanie
Krasicki Ignacy Pijaństwo
Sienkiewicz Henryk Potop I
oraz 3 artystów:Wojaczek,Hłasko i Przybyszewski
jak sądziecie jakie mogą zadać mi pytania??
wiem ze nie nikt z was nie jest duchem świętym dlatego nie pytam o co zapytają tylko o co mogą zapytać
lista tematów
matura USTNA-PYTANIA
Ja już mam za sobą :D
Pytania miałam o literaturę przedmiotu, jak mi pomogla, ktora książka wywarla na mnie największe wrażenie i dlaczego ten temat.
angelaaxxx: Do mojej prezentacji pt. "Alkohol narkotyki i inne używki-ich rola w biografi bohaterów literackich i w życiu artysty" wybrałam:
My dzieci z dworca Zoo
Hłasko Marek Pętla
Kochanowski Jan O doktorze Hiszpanie
Krasicki Ignacy Pijaństwo
Sienkiewicz Henryk Potop I
oraz 3 artystów:Wojaczek,Hłasko i Przybyszewski
jak sądziecie jakie mogą zadać mi pytania??
wiem ze nie nikt z was nie jest duchem świętym dlatego nie pytam o co zapytają tylko o co mogą zapytać
Ja dzis mialam ustna przejmowalam sie pytaniami a tymczasem zadano mi pytanie takie ze no smieszne proste jak np Czy mysle ze to zagraza swiatu czy mowie pdoobnym jezykiem i takie wiesz na ktore kazdy odpowie dlatego nie martw sie;) bedzie dobrze
hehe zalezy od egzaminatora... ja tez mialem wczoraj i byla bardzo nie przyjemna pani w komisji ... temat: Buntownicy w literaturze.scharakteryzuje postawy ..... pytania:
-wplyw szatana na bohaterow
-cechy dramatu antycznego
-porownanie postaci (po szczegolowym porownaniu poproszono abym nazwal to ogolnie )
-dlczego bunt jest warunkiem rozwoju cywilizacyjnego...
-ktory buntownik jest najlepszy , zachowuje godnosc cos w ty stylu...
gatunki literackie , ktory z bohaterow najlepiej sobie poradzil , ktory wg Ciebie jest najlepszy , porownac postaci , uzaleznienie i jego wplyw na czlowieka .... itp zalezy co masz w pracy...
to rzeczywiście miałyście proste pytania
Konto usunięte: -wplyw szatana na bohaterow
-cechy dramatu antycznego
-porownanie postaci (po szczegolowym porownaniu poproszono abym nazwal to ogolnie )
-dlczego bunt jest warunkiem rozwoju cywilizacyjnego...
-ktory buntownik jest najlepszy , zachowuje godnosc cos w ty stylu...
ty miałes trudne
boje sie że nie odpowiem na zadne:/
nie boj sie :D .... mialem bardzo nieprzyjemną egzaminatorke , zdalem na 60% i jak sie okazalo byl to najwyzszy wynik w ten dzien u nas ... pierwsze doczepila sie ze moj plan ramowy jest bardzo ale to bardzo zly i w ogole nie powinienem miec kartki z cytatmi bo sobie moge z tego korzystac... (plan ramowy byl sprawdzany przez moja bardzo dobra polonistke i uznany za dosyc dobry ) .... po czym na wejsciu mialem juz dosc... jednak glupia picza postanowila mi rowniez przerwac prezentacje czego robic nie moze ... bo bylem nie wystarczajaco komuniktywny i w zly sposb sie do nich wypowiadalem ...
dzis mialam. komisja przyczepila sie do jednej z teorii jakie przedstawilam w prezentacji, i mnie maglowali z niej przez chyba 6 pytan. a moglam nie mowic nic kontrowersyjnego i 40%, i i tak sie ze mna nie zgodzily
a jak ma sie taka trafi-masakra
Konto usunięte: bylo latwo. nie napisalam prezentacji, zrobilam na 3 godziny przed matura plan, nie czytajac ksiazek;)
podziwiam;p
a to nie czasem 3 mają zadac??
Konto usunięte: dzis mialam. komisja przyczepila sie do jednej z teorii jakie przedstawilam w prezentacji, i mnie maglowali z niej przez chyba 6 pytan. a moglam nie mowic nic kontrowersyjnego i 40%, i i tak sie ze mna nie zgodzily
co to była za teoria?
Szczerze, wątpię w to, że postawiły Ci 40% tylko za to, że nie zgodziły się z Twoją tezą...
mogą zadać ile chcą. W mojej szkole niektórzy egzaminatorzy zadawali po 5-10 pytań. Mi zadali tylko 2.
Jeśli wyczerpiesz temat, nawet nie muszą ich zadawać :)
Jeśli zauważą, że nie czytałaś lektury, mogą drązyć ten temat, aż Cię udupią :)
nie wiem nawet mialam godzine podana, przyszlam na nia i tyle
Konto usunięte: Szczerze, wątpię w to, że postawiły Ci 40% tylko za to, że nie zgodziły się z Twoją tezą...
czy ja gdziekolwiek napisalam ze tylko dlatego? polecam czytanie. chyba to:
Konto usunięte: nie napisalam prezentacji, zrobilam na 3 godziny przed matura plan, nie czytajac ksiazek;)
rozdzielenie definicji bohatera negatywnego od czlowieka zlego czyli osoba dobra z natury jako bahater negatywny np edyp.