Dziady III część, ( Gustaw- Konrad)
K. Wallenrod,
Kordian,
Pan Tadeusz ( Jacek Soplica - Ks. Robak)
Jakie pytania mogą paść ?
lista tematów
Metamorfoza bohatera romantycznego strona 2 z 6
Konto usunięte: wydaje mi się, że nie, aczkolwiek warto byłoby wiedzieć, że Słowacki polemizuje z Mickiewiczem w Prologu 'Kordiana' ;)
a to wiem, chodzi o porównanie monologu na szczycie mont blanc z wielka iprowizacją, tak ? Strasznie się boje jutra . Nie wiem co jeszcze doczytac, co sobię powtórzyć.
Konto usunięte: a to wiem, chodzi o porównanie monologu na szczycie mont blanc z wielka iprowizacją, tak ?
nie dokładnie o to ;)
w prologu występują trzy osoby - I osoba przedstawia poglądy Mickiewicza, prowidencjalizm, mesjanizm, pasywność, bierność, przypisuje sobie boskie atrybuty, to wizjoner, profeta, wie,ze narod zginie, ale nakazuje jedynie czekać ;)
II osoba - neguje postawę I, drwi z jego postawy, dystansuje się od I, podważa słuszność idei mesjanizmu
III - osoba, pokazuje, że obu postawa jest zła :P
Konto usunięte: nie dokładnie o to ;)
w prologu występują trzy osoby - I osoba przedstawia poglądy Mickiewicza, prowidencjalizm, mesjanizm, pasywność, bierność, przypisuje sobie boskie atrybuty, to wizjoner, profeta, wie,ze narod zginie, ale nakazuje jedynie czekać ;)
II osoba - neguje postawę I, drwi z jego postawy, dystansuje się od I, podważa słuszność idei mesjanizmu
III - osoba, pokazuje, że obu postawa jest zła :P
aha.
Strasznie się boję. . Chyba nic nie umiem z tego tematu
Konto usunięte: stres minie, jak wejdziesz do sali, w której będziesz zdawać - uwierz. ja nastawiłam się na kompletnie inne pytania, wałkowałam jeszcze dziś przed południem książki, ale akurat z nich mnie nie zapytali -.-
Ja wałkuję streszczenia.
a pytali Cię o jakieś konkrety ?
Czy zadawali pytania tylko odnośnie Twojej pracy ?
a tam - będzie dobrze ! ;)
np. porównać bohaterkę pozytywistyczną ze współczesną feministką, o groteskę w 'szewcach' mnie pytali, co po części było związane z moim tematem, ale też miałam odnośnie języka Gretkowskiej - czy mi się podoba, takie bardzo subiektywne ^^
w zasadzie - strasznie nie było, a wszyscy straszyli mnie ta komisją
Konto usunięte: np. porównać bohaterkę pozytywistyczną ze współczesną feministką, o groteskę w 'szewcach' mnie pytali, co po części było związane z moim tematem, ale też miałam odnośnie języka Gretkowskiej - czy mi się podoba, takie bardzo subiektywne ^^
w zasadzie - strasznie nie było, a wszyscy straszyli mnie ta komisją
Ja mam nadzieje,że pytania ograniczą się do " dlaczego ten temat ? " "jakie inne utwory można by jeszcze było wykorzystać ? " etc. Porónać np bohatera romantycznego Kordiana z Soplicą, podac cechy bohatera, itp. Mam nadzieję,że nie zapytają mnie o cuda. Bo kompletnie tam odjade.. .
a możesz mi jeszcze pomóc. : Gustaw był w tym więzieniu bo to chodziło o Mickiewicza kiedy więzili go i tych filomatów ?
Wydaje mi się, że juz po samej prezentacji oceniają, czy będziesz w stanie odpowiedzieć na 'cuda'. komisja to też ludzie :))
Konto usunięte: Gustaw był w tym więzieniu bo to chodziło o Mickiewicza kiedy więzili go i tych filomatów ?
tak, Mickiewicz znajdował się w więzieniu chyba pół roku.
to właśnie chodziło o tych filomatów i filaretów.
Konto usunięte: Wydaje mi się, że juz po samej prezentacji oceniają, czy będziesz w stanie odpowiedzieć na 'cuda'. komisja to też ludzie :))
Powiem Ci,że moja prezentacja nie jest wymyślna. Pisałam ją sama i też własnymi słowami ją przedstawiam. Na początku wyjaśniam co to jest metamorfoza , że głownie w lit. romantycznej było widać przemiany. Opisuję bohatera romantycznego. Pózniej, w rozwinięciu po kolei opisuję zmiany : Gustawa, Kordiana, Waltera Alfa - pózniejszego Wallenroda i Soplice. Na końcu wyjasniam ze kazdy z nim dokonał trudnego wyboru i że nieszczęsliwi kochankowie poświecali sie sprawom narodu ale o ich poodzeniu glównie decydowała prawdziwa metamorfoza.
Konto usunięte: tak, Mickiewicz znajdował się w więzieniu chyba pół roku.
to właśnie chodziło o tych filomatów i filaretów.
To dobrze ;)
Wydaję mi się, ze jakby sie mnie komisja zapytała o spór miedzy Słow. a Mick. to wystarczy ,że powiem,że prolog i monolog na mont blanku to porównanie do wielkiej improwizacji.
Tu gdzieś też czytam ze ten wiklerodyzm narodów z Kordiana to porównanie do walki Konrada z Bogiem na słowa.
Konto usunięte: Powiem Ci,że moja prezentacja nie jest wymyślna. Pisałam ją sama i też własnymi słowami ją przedstawiam. Na początku wyjaśniam co to jest metamorfoza , że głownie w lit. romantycznej było widać przemiany. Opisuję bohatera romantycznego. Pózniej, w rozwinięciu po kolei opisuję zmiany : Gustawa, Kordiana, Waltera Alfa - pózniejszego Wallenroda i Soplice. Na końcu wyjasniam ze kazdy z nim dokonał trudnego wyboru i że nieszczęsliwi kochankowie poświecali sie sprawom narodu ale o ich poodzeniu glównie decydowała prawdziwa metamorfoza.
Ja swoją prezentację też pisałam sama i to - naprawdę - bardzo pomaga. Przez to wiem, co tam zawarłam, łatwiej mi to przyswoić, a przede wszystkim nie straciłam minimum 80 zł
Konto usunięte: Tu gdzieś też czytam ze ten wiklerodyzm narodów z Kordiana to porównanie do walki Konrada z Bogiem na słowa.
Polska Winkelriedem narodów - chodzi o to, że bohater profetycznie przewiduje upadek Polski, to że znów poniesiemy klęskę, ale nie poddaje się - pragnie stanąć razem z innymi i walczyć, nie czekać biernie na rozwój sytuacji - w przeciwieństwie do prowidencjalizmu, mesjanizmu.