Priceless88
Priceless88
  12 maja 2010 (pierwszy post)

Cześć :):)

Została mi jeszcze jedna matura, w czwartek a Wam ?

Potrzebuję Waszej pomocy :ziober2:

Całą pracę na polski ustny ładnie napisałam, dużo już nawet umiem tylko mam problem z wnioskami :and:
Temat mój brzmi : Topos Nike w rzeźbie starożytnej Grecji i polskiej poezji współczesnej. Omów zagadnienie na wybranych przykładach.

a wnioski na planie mam takie: - Topos Nike we współczesnej poezji polskiej ulegał różnym przeobrażeniom.
- Mitologiczna bogini, helleńska rzeźba z II wieku p.n.e. – motywy wciąż
obecne w literaturze; źródła wielu inspiracji i nawiązań.

Niby proste, podpatrzyłam te wnioski z interetu, wydawały mi się banalne, niby wiem jak to napisać, ale nie wiem jak to po polsku ująć.
Pomoże mi ktoś :mrgreen: ?

styka51
styka51
  12 maja 2010

Nike mimo tego, że na przestrzeni wieków zmieniała się zarówno w poezji jak i innych dziedzinach sztuki jest wciąż motywem aktualnym.

Takie cos?

Priceless88
Priceless88
  12 maja 2010

no myślę, że takie coś :mrgreen:
tylko chyba powinnam mieć trochę więcej :mrgreen:

ZagUbiOona
ZagUbiOona
  12 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Została mi jeszcze jedna matura, w czwartek a Wam ?

ha, ja dziś po polskim, jestem megaszczęśliwa - 19/20 ! :D
jeszcze tylko niemiecki i jesteśmy w domu ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: a wnioski na planie mam takie: - Topos Nike we współczesnej poezji polskiej ulegał różnym przeobrażeniom. - Mitologiczna bogini, helleńska rzeźba z II wieku p.n.e. – motywy wciąż obecne w literaturze; źródła wielu inspiracji i nawiązań.

Współcześni poeci polscy często sięgają do motywów mitologicznych. Przykładem jest wciąż podejmowany motyw Nike. Obecny jest zarówno w poezji, jak i prozie. Przedstawione przeze mnie utwory pokazują aktualność tego toposu. Choć minęło wiele lat - artyści wciąż sięgają po ten motyw, 'odczytują' go na nowo. Jest on żródłem inspiracji dla wielu twórców. Sprawia, iż dzieło staje się ciekawsze. Utwory przeze mnie prezentowane pokazują, jak bardzo treści, toposy i motywy wykreowane przez starożytnych, są i dziś aktualne. To świadczy o niezwykłości ich twórczości.
Priceless88
Priceless88
  13 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ha, ja dziś po polskim, jestem megaszczęśliwa - 19/20 ! :D jeszcze tylko niemiecki i jesteśmy w domu ;)

Ja miałam niemiecki w czwartek i też byłam megaszczęśliwa bo miałam 80 % :))
A dzisiaj ten polski i chyba nie bedzie tak fajnie, bo nie jestem zbytnio przygotowana :|

Konto usunięte
Konto usunięte: Współcześni poeci polscy często sięgają do motywów mitologicznych. Przykładem jest wciąż podejmowany motyw Nike. Obecny jest zarówno w poezji, jak i prozie. Przedstawione przeze mnie utwory pokazują aktualność tego toposu. Choć minęło wiele lat - artyści wciąż sięgają po ten motyw, 'odczytują' go na nowo. Jest on żródłem inspiracji dla wielu twórców. Sprawia, iż dzieło staje się ciekawsze. Utwory przeze mnie prezentowane pokazują, jak bardzo treści, toposy i motywy wykreowane przez starożytnych, są i dziś aktualne. To świadczy o niezwykłości ich twórczości.

Dziękuje Ci bardzo :)
ZagUbiOona
ZagUbiOona
  13 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja miałam niemiecki w czwartek i też byłam megaszczęśliwa bo miałam 80 % :))

Ja też tak chcę ! :)

Konto usunięte
Konto usunięte: A dzisiaj ten polski i chyba nie bedzie tak fajnie, bo nie jestem zbytnio przygotowana :|

polski to tylko formalność - pewnie każdy zdaje ^^
wystarczy dobrze powiedzieć, trochę się pouśmiechać i jakoś na pytania odpowiedzieć :P

Konto usunięte
Konto usunięte: Dziękuje Ci bardzo :)

nie ma za co :mrgreen:
Priceless88
Priceless88
  13 maja 2010

nie było źle, 75 % ;))
ale byłam tak zestresowana , że połowy nie powiedziałam ;p

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.