Proszę o pomoc. A co mi tam.
zad.1.
Rozwiąż układ równań algebraicznie i podaj interpretację geometryczną:
Wydedukowałem również, że pierwsza równość to równanie okręgu, o środku (0;0) i promieniu 4; druga równość to funkcja liniowa y=x-1
Naszkicować to najzwyczajniej w układzie równań . Tak ma wyglądać interpretacja geometryczna?
(Co źle robię?)
zad.2.
Uczeń potrafi odpowiedzieć na 16 z 20 pytań egzaminacyjnych. W sposób przypadkowy wybieramy kolejno trzy pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń zna odpowiedź na co najmniej dwa wybrane pytania?
Czyli prawdopodobieństwo będę liczył tak:
(albo tak:
)
Czy nie?
lista tematów
Układ równań i kombinatoryka
Konradziq: Wydedukowałem również, że pierwsza równość to równanie okręgu, o środku (0;0) i promieniu 4; druga równość to funkcja liniowa y=x-1
Naszkicować to najzwyczajniej w układzie równań . Tak ma wyglądać interpretacja geometryczna?
(Co źle robię?)
nie no dobrze okrag i prosta = dwa punkty ktore sa rozwiazaniem ukladu. Wspolne punkty prostej i okregu ;)
Konradziq: zad.2.
Uczeń potrafi odpowiedzieć na 16 z 20 pytań egzaminacyjnych. W sposób przypadkowy wybieramy kolejno trzy pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń zna odpowiedź na co najmniej dwa wybrane pytania?
co do tego , nawet jakbym chcial nie dam rady pomoc , nienawidze kombinatoryki ^^