Muszę napisać na niemiecki list, który powinnam juz oddać 2 tygodnie temu, jednak nie mam pojęcia jak go napisać. Z tym językiem mam styczność 3 lata i nie wiele w sumię potrafię. Jestem maturzystką i przygotowuję się do matury z angielskiego, takze na niemicki nie mam zbytnio czasu, a zależy mi na dobrej średniej ;P Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc.
-podczas wakacji znalazłaś pracę za granicą. Piszesz list do kolegi z niemiec. W nim poinformuj:
1. o znalezionej pracy i o tym jak sie z tego cieszysz
2. napisz w jaki sposób znalazłaś pracę
3. wspomnisz jak długo zamierzasz pracować i na co wydasz pieniądze
4. zapytaj jak spędza swoje wakacje i czy on też podejmie pracę
Treść:
Przepraszam, ze tak długo nie pisałam do ciebie, ale byłam bardzo zajęta. Dwa tygodnie temu znalazłam pracę i bardzo się z tego cieszę.
Ogłoszenie znalazłam z koleżanka w internecie. Jest to bardzo dobra praca w restauracji w Anglii. Myślę, że pojadę tam na 2 miesiące lub dłużej. Nie chcę jechać tam na całe wakacje, ponieważ przed studiami chcę mieć jszcze jeden miesiac wolnego. Zarobione pieniądze wydam właśnie na opłacenie studiów oraz na ubrania. Resztę wpłacę do banku. Mam nadzieję, ze dużo zarobię.
A ty jak spędzisz wakacje? Będziesz siedział w dom czy też poszukujesz pracy? Odpisz tak szybko jak tylko możesz. Wszystkiego dobrego ... .
- To mniej więcej tyle. Trochę prymitywnie napisany, ale nic więcj mi nie trzeba :)
List z niemieckiego
Entschuldigen Sie mich, mit so lange ich Ihnen geschrieben habe, aber ich war sehr beschäftigt. Vor zwei Wochen habe ich einen Job gefunden und war sehr froh darüber.
Bekanntgabe der Freund, den ich im Internet gefunden. Dies ist eine sehr gute Arbeit in einem Restaurant in England. Ich denke, ich werde dort für 2 Monate oder länger gehen. Ich möchte nicht, um dort für den ganzen Urlaub gehen, weil die Studios haben einen weiteren Monat ausschalten möchten. Ich nenne nur verdientes Geld für Studium zu bezahlen und für die Kleidung. Der Rest an die Bank gezahlt. Ich hoffe, dass ich viel zu verdienen.
Wie verbringen Sie Ihren Urlaub? Sie sitzen im Haus oder auf der Suche nach Arbeit? Antwort so bald wie möglich. All the best ... .
Proszę ^^.myślę,że dostaniesz dobrą ocenę ^^.
skoncz kobieto z tlumaczeniem online Przeciez to od razu widac. Statusu tłumacza za to nie uzyskasz.
Kochanie, nie tlumacz sie co i jak bo na pierwszy juz rzut oka widac ze wolicz wiele innych rzeczy zrobic jak napisac samodzielnie prace domowa.
Zapamietam Twoj login sobie i zawsze Ci pomoge, ale zawsze tylko wtedy gdy Ty napiszesz a ja bede mial to sprawdzic i poprawic. KONIEC Z ODRABIANIEM LEKCJI ZA KOGOS!!!
Póki co pierwszy raz i ostatni w formie całkowitej.
PS -rozwinąlem to bo napisałas strasznie brzydko.
Lieber (imie kolegi np.),
Entschuldigung, dass ich so lange nicht geschrieben habe, aber ich hatte keine Zeit. Vor zwei Wochen habe ich eine Arbeit gefunden und freue mich sehr darauf. Die Anzeige habe ich mit meiner Freundin im Internet gefunden. Das ist sehr gute und gut bezahlte Arbeit im Restaurant in Englang. Ich glaube, dass ich dort 2 Monaten oder länger bleibe. Ich will nicht die ganze Sommerferien dort verbringen, denn ich möchte vor dem Studium noch einen freien Monat haben. Das überarbeitete Geld gebe ich für Bezahlung meines Studiums und für neue Kleidung aus. Das Restgeld würde ich in die Bank einzahlen. Ich hoffe, dass ich viel Geld verdiene.
Und wie geht es dir? Wie verbringst du deine Sommerferien? Bleibst du zu Hause oder suchst du auch eine Arbeit?
Ich würde mich sehr freuen, wenn ich bald eine Antwort von dir bekomme. Alles Gute!
Herzliche Grüße
deine (Twoje imie)