Witam.
Mam do skompletowania literature przedmiotu do tematu "Analizujac wybrane utwory omow funkcje smierci i zla w basniach, bajkach, mitach"
Cala literature podmiotu juz mam a dokladnie:Krolewne sniezke, Jasia i Malgosie, Krolowa Sniegu, Dziewczynke z zapalkami oraz mity o Tanatosie, Syzyfie, Prometeuszu i Agamemnonie.
Zna ktos moze jakies eseje, albo jakies dziela w ktorych bylyby podejmowane te tematy?
Bylbym bardzo wdzieczny.
Prezentacja-polski
poszukaj w necie albo napisz sam^^
Po to jest forum krecie, zeby sie zapytac, nie prosze o zrobienie mi bibliografii tylko o sugestie a jak nie masz nic do powiedzenia madrego to idz na 5-10-15 pokemonie.
oczywiście...
cała semiotyka rosyjska opiera się na badaniach nad baśniami... jednym z najsłynniejszych jest Propp - który bada bajki... na pewno w google znajdziesz sporo pozycji dotyczących "bajki magicznej"...dokonał on również spisu rodzajó bajek oraz wyjasnia ich pochodzenie
do tego nie mozesz ominąć Levi-Straussa "Strukturalizm" - tutaj masz rozłożony na części mit o Edypie i Antygonie... :>
jeśli czegoś nie zrozumiesz... to pisz... wytłumacze...
zaopatrz się w Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego...
i co do bajek, które wymieniasz: zważ, że np. "Kopciuszka" masz Jana Brzechwy, ale są też inni autorzy piszący tą bajkę;) NIE ZAPOMNIJ O AUTORACH!...
Braci Grimm nie omiń
Krasickiego bajki - w oświeceniu lubowali ten gatunek
co do mitów zastanów się czy opisujesz je w tłumaczeniu Parandowskigo czy MArkowskiej...
Mity w tlumaczeniu Parandowskiego opisuje, semiotyke sprawdze na pewno, ale ten strukturalizm chyba sie nie tyczy mojego tematu, gdyz nie poruszam tam ani Edypa, ani Antygony:)
Po prostu nauczycielka powiedziala mi, ze mam dobrac jeszcze jakas strone w internecie do literatury przedmiotu i jakis esej chociazby.
Ale dziekuje za pomoc:)