Witam ;-)
Mam takie zadanko ;
" Podróże kształcą ... wykształconych "
Tak powiedział S. Wróblewski .
cO ty sądzisz na ten temat ?
Możecie mi podać pare przykładów bO kompletnie nie wiem jak mam sie za tO zabrać ; p i co moge w takim czymś napisać .
z Góry dziękuje za POMOC ;*
lista tematów
polski ;|
Tylko podróż jest prawdziwym życiem, jak i prawdziwe życie jest podróżą. Ten aforyzm podkreśla fakt, iż podróż można zdefiniować na wiele sposobów. Najczęściej spotykamy się z rozumieniem podróżowania jako chęć przebywania jakiejś drogi, w wyznaczonym przez siebie celu. Radość podróżowania wynika zaś stąd, że to, co nas interesuje, ciągle się zmienia, dlatego bardzo często ciekawość zachęca nas do podróży.
Każdy człowiek podróżuje przez całe swoje życie, jednak w różnych celach np. chęć poznawania świata, naukę, interesy. Warto jednak zadać sobie pytanie: Jak wyglądałby nasz świat bez podróży, lub co byśmy osiągnęli bez tej nieodpartej chęci poznawania otoczenia ? Bardzo często wyprawy naszych przodków, jakże często poparte przypadkiem owocowały ciągłym postępem naszej cywilizacji. Przykładem może być wyprawa Krzysztofa Kolumba, który w poszukiwaniu drogi morskiej do Indii dotarł do wybrzeży Ameryki ( Pożal się Boże ).
Podróżowanie od zarania dziejów spełnia ważną rolę. Niejednokrotnie to właśnie potrzeba podróży umożliwiała przeżycie naszym przodkom prowadzącym koczowniczy tryb życia. Natomiast w licznych mitach czy przypowieściach widoczne są watki podróżnicze. Należy zauważyć, że Biblia i Mitologia zawierają wiele takich opisów i podkreślają to jak ważne było i jest podróżowanie.
Szkoda tylko, że w życiu współczesnym słowo „podróż” kojarzy się zazwyczaj z wypoczynkiem lub poznawaniem świata dla czystej przyjemności. Dzięki Bogu jednak nie ma człowieka który nie odczuwałby nigdy w życiu potrzeby podróżowania ( nawet hobbit-Bilbo Baggins podróżował ! ).
Każda podróż uczy. Wiadome jest, że w zależności od wieku i dojrzałości ( niektórym bowiem zdarza się nie dojrzeć przez całe życie ), nasze odczucia po podróży będą różne. Podróże kształcą wykształconych, gdyż poprze nie możemy poszerzać swoją wiedze, umiejętności i zainteresowania. Nasza wiedza i nasze życie byłoby znacznie uboższe gdyby nie podróże. Ludzie podróżują nieustannie, podróżowali od początku istnienia i będą podróżowali do samego końca.
Kiedy przyjrzymy się naszemu życiu z łatwością dostrzeżemy, że jest to nieustanna wędrówka. Podróże kształcą wykształconych – to wielka prawda, ważne jest tylko aby mieć wyobraźnie jako towarzysza podróży, a rozsądek za przewodnika. Należy także pamiętać, że i starzy i młodzi- wszyscy odbywamy ostatnią tę samą podróż.