Hey;)mam do Was pytanie..otóż mój temat maturalny dotyczy ,,literackich portretów kochanków'',może znacie jakieś ciekawe książki w tym zakresie.Nie chcę po prostu wykorzystywać w swojej pracy tylko lektur szkolnych.Jeżeli ma ktoś jakieś ciekawe książki chętnie przeczytam.Chciałabym skupić się również na książkach mniej znanych;)
Z góry dzięki za pomoc;)
matura;)inne pomysły
myślę, że najlepiej gdybyś wzięła lektury szkolne do tej prezentacji. Chodzi mi o to, że masz taki temat, że sporo par z kanonu lektur przez swą charakterystyczność po prostu proszą się o to żebyś je umieściła w swojej pracy.
No po prostu nie wyobrażam sobie, żebyś nie powiedziała o Romeo i Julii albo o Tristianie i Izoldzie w swojej pracy. Mimo, że pary te są oklepane, są także kultowe.
Mogłabyś powiedzieć o miłości Krzysztofa Kamila Baczyńskiego do Basi, o jego erotykach do niej, ale tu chyba nie chodzi o taką parę kochanków :)
Kochankowie w literaturze chyb mogą być anonimowi prawda? Jeśli tak, możesz opowiedzieć o kochankach Leśmiana w wierszu "w malinowym chruśniaku"
jesli to wszystko, co napisałam jest złe, możesz chyba wziąć Edwarda i jego dziewczynę z książki "zmierzch" Ot, nowe, świeższe spojrzenie na wampiryzm :)