Witam wszystkich:)
Hm.. od czego tu zacząć? - najlepiej od początku, chyba :P
No więc może zacznę od tego, że jestem tegoroczną maturzystką, a co za tym idzie kończę jedną szkołę (w moim przypadku jest to technikum), a zdałoby się zacząć kolejną, ale... Oj jakiegoś czasu w znaczeniu 'dłuższego" zastanawiam się co warto studiować, co jest opłacalnym kierunkiem (zaznaczam, ze przedmiotami wybranymi przeze mnie są" polski, angielski i matematyka - wszystkie trzy na podstawie plus czwarty matematyka na rozszerzeniu). Tak wiem nikt nie będzie za mnie wybierał studiów. Proszę tylko o radę co z takimi przedmiotami mogłabym studiować. Nie ukrywam, ze główna rolę (gdy nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o pieniądze) odgrywa dobrze płatna praca po ukończeniu danego kierunku.
W oparciu o Wasze doświadczenia proszę o rade. Zaznaczam, że interesują mnie studia w Poznaniu.
Dziękuje wszystkim, którym chciało się czytać moje 'wypociny' :)
Zakręt :D
PS
Jeśli Twoja wypowiedz nie wnosi nic sensownego do tematu to powstrzymaj się :]
Co warto studiować? strona 1 z 2
hmmm matematyka na rozszerzeniu... w zwiazkuz tym polecam jakas uczelnie techniczna, sadze ze po niej latwiej znalezc dobra prace niz po uniwersytecie. A jakie technikum konczysz? bo to moze cie np naprowadzic od razu na kierunek takich studiow, zawsze troche mniej nauki mozesz miec dzieki temu ze mialas dane rzeczy juz w szkole sredniej
nie myślałaś o studiowaniu kierunku, jaki kończysz w technikum?
Ciężko jest nam ocenić co możesz studiować, bo nie napisałaś nic co Cię interesuje, jak dobrze napisałaś próbne matury etc.
Myślę, że z rozszerzoną matematyką bez problemu dostałabyś się na studia ekonomiczne- ekonomia, rachunkowość.
myślę że najlepiej studiować to co się lubi co Cię interesuję
owszem nie zawsze to jest przyszłościowy kierunek ale i sama nauka przychodzi łatwiej
niż uczenie sie rzeczy przedmiotów a których za bardzo nie masz pojęcia :)
Jak lubisz matematykę i nie sprawia ci ona problemów to spokojnie możesz iść na Politechnikę, ta w Poznaniu z tego co wiem nie jest ani za ciężka ani za lekka. A jak chcesz mieć później dobrze płatną prace to wybierz informatykę. Ja przynajmniej tak zrobiłem nie mając o informatyce zielonego pojęcia ani jakiegoś "mega polotu" i jestem zadowolony :)
informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechanika, telekmunikacja, mechatronika...
W dzisiejszych czasach opłaca się studiować jedynie na polibudzie... i nie byle co tylko kierunki techniczne... Cieżkie czasy dla humanistów.
Uhm,chyba najlepszym rozwiązaniem będzie studiować coś,co Cię faktycznie interesuje,nje? Poza tym wspomniałaś o matematyce;skoro nie masz z nią problemów,myślę,że sprawdziłabyś się na Politechnice Poznańskiej.
Może architektura,bądz coś związanego z inżynierią produkcji?
no nie wiem.. ja bym się nigdy na takie coś nie zdecydowała, takie rzeczy to nie dla kobiet, dla facetów bardziej. Ja sobie nie wyobrażam kobiety w takim zawodzie.
Do autorki: może idź na jakąś matematykę, kierunek nauczycielski? Albo ekonomia, możesz po tym być księgową a z tego co wiem w tym zawodzie można nawet dużo zarobić
no i jestem:)
hmm.. tak przypuszczałam, że 'poleci' polibuda, tyle ze nie wiem czy się dostanę. Fakt faktem jest po tym dobrze płatna praca. nie ukrywam, ze myślę o niej, no ale...
nie ukrywam, ze mam sporo znajomych właśnie na politechnice - bardzo fajni ludzie:) ale wracając. co do architektury to bardzo, bardzo, ale to bardzo chetnie tyle ze co... jest ciezko się tam dostać, bo czeka mnie rysunek, który można przejśc albo też i nie. Dużą role (jak i wszędzie ) odgrywają znajomości... . Ogolnie rzecz biorąć to dużo myslałam o architekturze zwłaszcza ze mam wyobraźnie, do tego dochodzi talent plastyczny, także dlaczego tego nie wykorzystać.. :), no ale dalam sobie spokój
Co do pytań jakie technikum - ekonomiczne, ale nie doradzajcie zadnej rachunkowości, ekonomi, czy jeszcze tam czegos bo nauczyciele dali mi tak w kośc, ze mam dośc tych przedmiotów. zresztą takie rzeczy mnie najwzyczajmniej w swiecie nudza.
jeśli ktoś by miał jeszcze jakiś pomysł to bardzo chetnie poczytam:P
dziekuje za dotychczasowe rady, pomoc:)
pozdrawam
Zakręt :)
budownictwo
energetyka
ochrona srodowiska
geofizyka
materialoznastwo
kier. zwiazane z ekonomia
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)