drobnymaczek
drobnymaczek
  20 stycznia 2010 (pierwszy post)

Witam wszystkich:)

Hm.. od czego tu zacząć? - najlepiej od początku, chyba :P

No więc może zacznę od tego, że jestem tegoroczną maturzystką, a co za tym idzie kończę jedną szkołę (w moim przypadku jest to technikum), a zdałoby się zacząć kolejną, ale... Oj jakiegoś czasu w znaczeniu 'dłuższego" zastanawiam się co warto studiować, co jest opłacalnym kierunkiem (zaznaczam, ze przedmiotami wybranymi przeze mnie są" polski, angielski i matematyka - wszystkie trzy na podstawie plus czwarty matematyka na rozszerzeniu). Tak wiem nikt nie będzie za mnie wybierał studiów. Proszę tylko o radę co z takimi przedmiotami mogłabym studiować. Nie ukrywam, ze główna rolę (gdy nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o pieniądze) odgrywa dobrze płatna praca po ukończeniu danego kierunku.

W oparciu o Wasze doświadczenia proszę o rade. Zaznaczam, że interesują mnie studia w Poznaniu.

Dziękuje wszystkim, którym chciało się czytać moje 'wypociny' :)

Zakręt :D

PS

Jeśli Twoja wypowiedz nie wnosi nic sensownego do tematu to powstrzymaj się :]

MaQ7
MaQ7
  20 stycznia 2010

hmmm matematyka na rozszerzeniu... w zwiazkuz tym polecam jakas uczelnie techniczna, sadze ze po niej latwiej znalezc dobra prace niz po uniwersytecie. A jakie technikum konczysz? bo to moze cie np naprowadzic od razu na kierunek takich studiow, zawsze troche mniej nauki mozesz miec dzieki temu ze mialas dane rzeczy juz w szkole sredniej

shamaramorgan
shamaramorgan
  20 stycznia 2010

nie myślałaś o studiowaniu kierunku, jaki kończysz w technikum?
Ciężko jest nam ocenić co możesz studiować, bo nie napisałaś nic co Cię interesuje, jak dobrze napisałaś próbne matury etc.
Myślę, że z rozszerzoną matematyką bez problemu dostałabyś się na studia ekonomiczne- ekonomia, rachunkowość.

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  20 stycznia 2010

myślę że najlepiej studiować to co się lubi co Cię interesuję
owszem nie zawsze to jest przyszłościowy kierunek ale i sama nauka przychodzi łatwiej
niż uczenie sie rzeczy przedmiotów a których za bardzo nie masz pojęcia :)

...Ignorance is bliss...
szato85
szato85
  20 stycznia 2010

Jak lubisz matematykę i nie sprawia ci ona problemów to spokojnie możesz iść na Politechnikę, ta w Poznaniu z tego co wiem nie jest ani za ciężka ani za lekka. A jak chcesz mieć później dobrze płatną prace to wybierz informatykę. Ja przynajmniej tak zrobiłem nie mając o informatyce zielonego pojęcia ani jakiegoś "mega polotu" i jestem zadowolony :)

Drozu
Drozu
  20 stycznia 2010

informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechanika, telekmunikacja, mechatronika...
W dzisiejszych czasach opłaca się studiować jedynie na polibudzie... i nie byle co tylko kierunki techniczne... Cieżkie czasy dla humanistów.

KondziooLis
KondziooLis
  20 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: robotyka

To to bardzo przyszłościowe jest, może aż za bardzo :ninja:
Drozu
Drozu
  20 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: To to bardzo przyszłościowe jest, może aż za bardzo

Widać że nie masz na ten temat pojęcia.
KondziooLis
KondziooLis
  20 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Widać że nie masz na ten temat pojęcia.

Skojarzyło mi się to z robotami :lol2:
Sardyn
Sardyn
  21 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechanika, telekmunikacja, mechatronika

i jeszcze teleinformatyka ;d

Konto usunięte
Konto usunięte: Skojarzyło mi się to z robotami

budują transformersy :ziober2:
obsordine
obsordine
  21 stycznia 2010

Uhm,chyba najlepszym rozwiązaniem będzie studiować coś,co Cię faktycznie interesuje,nje? Poza tym wspomniałaś o matematyce;skoro nie masz z nią problemów,myślę,że sprawdziłabyś się na Politechnice Poznańskiej.
Może architektura,bądz coś związanego z inżynierią produkcji?

OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  21 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechanika, telekmunikacja, mechatronika... W dzisiejszych czasach opłaca się studiować jedynie na polibudzie... i nie byle co tylko kierunki techniczne... Cieżkie czasy dla humanistów.

no nie wiem.. ja bym się nigdy na takie coś nie zdecydowała, takie rzeczy to nie dla kobiet, dla facetów bardziej. Ja sobie nie wyobrażam kobiety w takim zawodzie.

Do autorki: może idź na jakąś matematykę, kierunek nauczycielski? Albo ekonomia, możesz po tym być księgową a z tego co wiem w tym zawodzie można nawet dużo zarobić
drobnymaczek
drobnymaczek
  21 stycznia 2010

no i jestem:)

hmm.. tak przypuszczałam, że 'poleci' polibuda, tyle ze nie wiem czy się dostanę. Fakt faktem jest po tym dobrze płatna praca. nie ukrywam, ze myślę o niej, no ale...

Konto usunięte
Konto usunięte: ja sobie nie wyobrażam kobiety w takim zawodzie.

nie ukrywam, ze mam sporo znajomych właśnie na politechnice - bardzo fajni ludzie:) ale wracając. co do architektury to bardzo, bardzo, ale to bardzo chetnie tyle ze co... jest ciezko się tam dostać, bo czeka mnie rysunek, który można przejśc albo też i nie. Dużą role (jak i wszędzie ) odgrywają znajomości... . Ogolnie rzecz biorąć to dużo myslałam o architekturze zwłaszcza ze mam wyobraźnie, do tego dochodzi talent plastyczny, także dlaczego tego nie wykorzystać.. :), no ale dalam sobie spokój

Co do pytań jakie technikum - ekonomiczne, ale nie doradzajcie zadnej rachunkowości, ekonomi, czy jeszcze tam czegos bo nauczyciele dali mi tak w kośc, ze mam dośc tych przedmiotów. zresztą takie rzeczy mnie najwzyczajmniej w swiecie nudza.

jeśli ktoś by miał jeszcze jakiś pomysł to bardzo chetnie poczytam:P

dziekuje za dotychczasowe rady, pomoc:)

pozdrawam

Zakręt :)
AleCzyToWazne
AleCzyToWazne
  22 stycznia 2010

matematyke, prace od razu znajdziesz bo jest w Polsce zapotrzebowanie :P

BujajacaWoblokachh
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  22 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Witam wszystkich:) Hm.. od czego tu zacząć? - najlepiej od początku, chyba :P No więc może zacznę od tego, że jestem tegoroczną maturzystką, a co za tym idzie kończę jedną szkołę (w moim przypadku jest to technikum), a zdałoby się zacząć kolejną, ale... Oj jakiegoś czasu w znaczeniu 'dłuższego" zastanawiam się co warto studiować, co jest opłacalnym kierunkiem (zaznaczam, ze przedmiotami wybranymi przeze mnie są" polski, angielski i matematyka - wszystkie trzy na podstawie plus czwarty matematyka na rozszerzeniu). Tak wiem nikt nie będzie za mnie wybierał studiów. Proszę tylko o radę co z takimi przedmiotami mogłabym studiować. Nie ukrywam, ze główna rolę (gdy nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o pieniądze) odgrywa dobrze płatna praca po ukończeniu danego kierunku. W oparciu o Wasze doświadczenia proszę o rade. Zaznaczam, że interesują mnie studia w Poznaniu. Dziękuje wszystkim, którym chciało się czytać moje 'wypociny' :) Zakręt :D PS Jeśli Twoja wypowiedz nie wnosi nic sensownego do tematu to powstrzymaj się :]

budownictwo
energetyka
ochrona srodowiska
geofizyka
materialoznastwo
kier. zwiazane z ekonomia
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.