Pisaliście sami pracę maturalną z polskiego czy ktoś wam napisał ?
lepiej samemu pisać czy żeby ktoś napisał ?
Ile czasu wam to zajęło ?
U mnie u 90% klasy pisze jakiś korepetytor pracę i tak się zastanawiam nawet jak nie mam talentu piśmienniczego. .. :)
lista tematów
praca matur. strona 1 z 4
Nie pisalem wcale :D przygotowalem sobie tylko plan w punktach (co ma byc po kolei) + prezentacja multimedialna + wielka improwizacja ;D oczywiscie tutaj problem polega na tym, że trzeba sie orientowac w temacie :P
Pisałam sama konsultując się z polonistą :]
Oczywiście, że samemu ;) Podczas pisania sam wiesz co piszesz, rozumiesz i szybciej Ci idzie później prezentacja ustna :)
2 dni ni napisane ;)
a później egzaminator zadaje pytanie czym się sugerowałeś, z jakiego źródła i słychać tylko "eee..yy..no hm...ten "
napisz po swojemu i daj poloniście do wglądu. Na pewno pomoże Ci jak będzie jakiś błąd:) po to w końcu jest nauczyciel
cóż za moich czasów nie było prezentacji maturalnych :)
ale żeby byc w temacie
napisałem sam dwie prace dyplomowe
lepiej samemu
- masz tą świadomośc że to Twoje
- więsza radość przy zdaniu
- wieksza wiedza tego co sie pisało .. czasami bywa tak że ktos z komisji zupełnie przypadkowo zada cos nadprogramowo i dupa.. nie wiesz co pisałeś
( Ja np. odpowiedziałem na pytania podczas obrony pracy a tu nagle szefowa komisji wyskakuje z tekstem "a ja wlaśnie jestem w trakcie remontu mieszkania ( robie to i to) powie mi pan co i jak powinno być dopilnowane ) - to było nadprogramowe pytanie
ale jakbym nie wiedział moglo by to wplynac na ocene
góra tydzień
...Ignorance is bliss...
sama będę pisać. Wolę do siebie mieć pretensję niż płacić komuś i nie mieć pewności, że będzie to dobrze napisana praca.
wiesz, moja sąsiadka zapłaciła 150 zł jakiemuś poloniście, by jej napisał pracę.
Obiecał, że wszystko będzie ok i oddał jej pracę na kilka dni przed maturą.
Praca w ogóle odbiegała od tematu, polonista wtrącił w niej słowa, których ona nawet nie znała. Tak więc jej konto zostało uszczuplone o 150 zł a ona sama musiała pisać swoją prace na kilka dni przed maturą.
Konto usunięte: U mnie u 90% klasy pisze jakiś korepetytor pracę i tak się zastanawiam nawet jak nie mam talentu piśmienniczego. .. :)
zapłać, ale nie miej pewności, że będzie ona dobra :)
swoją drogą jaki masz temat?
Wystarczyło sobie wziąć temat, który Cię interesuje, wtedy pisanie byłoby dla Ciebie przyjemnością ;)
sama sobie napisałam ;D i nawet nikt mi nie sprawdził
wybrałam 3 lektury, który mieliśmy najlepiej opracowane na polskim, z których coś pamiętałam i które były w miarę krótkie - żeby nie mogli mnie zagiąć pytaniami
mało ;O
Konto usunięte: Praca w ogóle odbiegała od tematu, polonista wtrącił w niej słowa, których ona nawet nie znała.
toż to tragedia.
i zdała ?
Konto usunięte: swoją drogą jaki masz temat?
Wystarczyło sobie wziąć temat, który Cię interesuje, wtedy pisanie byłoby dla Ciebie przyjemnością ;)
bardzo fajny temat o mężczyznach w pozytywiźmie i Młodej Polsce ;)
A Ty ? :)
Konto usunięte: Pisaliście sami pracę maturalną z polskiego czy ktoś wam napisał ?
lepiej samemu pisać czy żeby ktoś napisał ?
Sama piszę :)
Lepiej samemu bo dokładnie wiesz co chcesz przekazać i nie złapiesz sie na jakies "haczyki"
Nawet polonistka mowiła, że ci co pisza sami- mają lepszy wynik z egzaminu :)
Jestem w trakcie i pisze stopniowo :)