mam pytanie .. :D mam takie zadanie gdzie mam napisac jaki jest temat utworu Jozefa Czechowicza "Na wsi". to ma byc kilka zdan .. bylabym wdzieczna gdybyscie pomogli mi cos napisac albo po prostu znalezli stronke na ktorej znajde jakas pomoc o tym :D chodzi o to zeby bylo tam napisane cos pomocnego :D .. ;p
thx:*
lista tematów
Józef Czechowicz - "Na wsi" ;]
Józef Czechowicz w wierszu Sam przedstawił wiele uczuć. W tekście przewijają się strach, niepokój, niepewność, brak poczucia bezpieczeństwa
, zestawieniu poddano motywy apokaliptyczne i arkadyjskie.
arkadia czyli raj
Wiersz "Na wsi"... Podmiot liryczny opisuje urok wiejskiego popołudnia w pierwszej strofie, w drugiej wieczoru a w trzeciej nocy. Jest to wiersz nieregularny, czyli o różnej długości wersów. "Księżyc idzie srebrne chusty prać" - metafora i personifikacja w jednym (te środki na pewno mieliście w podstawówce)Ostatnia, czwarta zwrotka, to wyidealizowanie wsi, która jest ostoją i zapewnia swym mieszkańcom bezpieczeństwo, co potwierdza ostatni wers utworu.
wiersz Józefa Czechowicza mówi o wsi.
Koniec :]
Konto usunięte: mam pytanie .. :D mam takie zadanie gdzie mam napisac jaki jest temat utworu Jozefa Czechowicza "Na wsi". to ma byc kilka zdan .. bylabym wdzieczna gdybyscie pomogli mi cos napisac albo po prostu znalezli stronke na ktorej znajde jakas pomoc o tym :D chodzi o to zeby bylo tam napisane cos pomocnego :D .. ;p
analiza i interpretacja wiersza- cholernie przydatna rzecz :]