angelaaxxx
angelaaxxx
  10 grudnia 2009 (pierwszy post)

mam pytanie odnośnie prezentacji maturalnej
ile powinno być lektur?
czy te lektury mogą być z gim. i liceum czy tylko obowiązujące w liceum?
czy mogą być takie utwory:
jan kochanowski fraszki,j.słowacki kordian,h.sienkiewicz potop,krasicki pijaństwo,barbara ronek pamiętnik narkomanki,christiana f. my dzieci z dworca zoo
czy musze jeszcze jakies dodac? lub ewetualnie czy moge jakies odrzucic?

felix2k
felix2k
  10 grudnia 2009

dużo tego masz;D powinno byc tak ze masz cos z programu liceum i do tego mozesz dorzucic ksiazki, których program nie obejmuje, o ile przez te kilka lat się nic nie zmieniło;]
btw mogę wiedziec jaki temat?

angelaaxxx
angelaaxxx
  10 grudnia 2009

"alkohol,narkotyki i inne używki-ich rola w biografi bohaterow literackich i życiu artysty"

Konto usunięte
Konto usunięte: masz cos z programu liceum

ale to coś tzn ile?? chodzi mi o to czy moze byc np jedna lub dwie które obowiązują w liceum?
felix2k
felix2k
  10 grudnia 2009

ciekawe:D kolega pisal cos o duchach i zjawach, z tego co pamietam mial 2 ksiazki z programu liceum i 4 ksiazki, ktorych zaden minister do programu by nie wpisal;)
generalnie ja moge Ci tutaj mowic, ze bedzie ok, ale wiesz, ze sa nauczyciele i męczywory;]

angelaaxxx
angelaaxxx
  10 grudnia 2009

własnie ja tez mam tylko dwie które obowiązują:kordian i potop
czyli myślisz ze wybrałam dobrze?czy mogłabym coś odrzucic?
o duchach to musiało byc naprawde ciekawe ::mrgreen::

felix2k
felix2k
  10 grudnia 2009

niestety żadnej z wymienionych lektur nie czytałem;) nie wiem co z Kordianem, ale od razu do głowy przyszedł mi Zagłoba, więc trylogia chyba będzie ok;)
ogolnie cala ta matura ustna to wielka lipa, nie stresujcie sie;)

angelaaxxx
angelaaxxx
  10 grudnia 2009

okej dzięki :)

fenacious
fenacious
  11 grudnia 2009
angelaaxxx
angelaaxxx: ile powinno być lektur? czy te lektury mogą być z gim. i liceum czy tylko obowiązujące w liceum?

cztery.
nie musza byc obowiazkowe z LO.
felix2k
felix2k
  11 grudnia 2009

ale cztery ksiazki czy cztery lektury, z tym ze moga byc z gimnazjum albo z programu dodatkowego (o ile jest takie cos:D)

Filuteria
Filuteria
  11 grudnia 2009
angelaaxxx
angelaaxxx: "alkohol,narkotyki i inne używki-ich rola w biografi bohaterow literackich i życiu artysty"

Skupiłabym się na modernizmie. ; )
Filuteria
Filuteria
  11 grudnia 2009

A jeśli chodzi o utwory, to nie więcej jak 3 lub 4. Poza tym wejdź w sferę życia pisarzy. Biografia.

91kasia
91kasia
  11 grudnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: angelaaxxx: ile powinno być lektur? czy te lektury mogą być z gim. i liceum czy tylko obowiązujące w liceum? cztery.

Niekoniecznie cztery. To zależy ile "informacji" z nich weźmiesz, itd
Najlepiej żeby praca wyszła na 4-5 str A4 :) Wtedy się ładnie mieści w czasie
shamaramorgan
shamaramorgan
  11 grudnia 2009
angelaaxxx
angelaaxxx: ile powinno być lektur?

bylebyś zmieściła się w 15 minutach. Jednak lepiej omówić szczegółowo mniej niż powierzchownie kilka.

angelaaxxx
angelaaxxx: czy te lektury mogą być z gim. i liceum czy tylko obowiązujące w liceum?

ja mam lekturę z gimnazjum i jeszcze jedną spoza kanonu lektur. I na tym kończy się moja przygoda z prozą na maturze ;)

angelaaxxx
angelaaxxx: ronek

Rosiek* :D

angelaaxxx
angelaaxxx: czy musze jeszcze jakies dodac? lub ewetualnie czy moge jakies odrzucic?

prawdę mówiąc nie mam pojęcia jaki alkohol miał wpływ na twórczośc Słowackiego czy Sienkiewicza
felix2k
felix2k
  11 grudnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: prawdę mówiąc nie mam pojęcia jaki alkohol miał wpływ na twórczośc Słowackiego czy Sienkiewicza

w temacie jest tez rola w biografii bohaterow literackich
Konto usunięte
Konto usunięte: Najlepiej żeby praca wyszła na 4-5 str A4 :)

to wy macie zamiar to pisać? xD
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.