lovemissy
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
lovemissy
  6 grudnia 2009 (pierwszy post)

Witajcie mam zadanie domowe z fizyki, niestety z fizyki jestem bardzo cieńka i nie potrafię się za nią zabrać , nawet znając wzory nie potrafię wykonać zadania. Proszę o wyrozumiałość i pomoc w rozwiązaniu, oraz wytłumaczeniu obliczeń-co w danym momencie jest obliczane. Błagam wręcz. Od tego zależy moja ocena semestralna.

1.7 Dwa ładunki Q1=4C i Q2=2C znajdują się w powietrzu w odległości 2m.Z jaką siłą elektryczną działają na trzeci ładunek q=1C umieszczony w połowie odległości między nimi?

1.6 Dwie metalowe nienaladowane kuliki o jednakowych promieniach R=1 cm znajduja sie w powietrzu. Odleglosc miedzy ich powierzchniami wynosi 98 cm z pierwszej kulki zabrano milion elektronow i przeniesiono je na kulke druga. Oblicz wartosc sily elektrycznej z jaka kulki na siebie oddzialuja. Ladunek elektronu e=1,6* 10-??

1.3 Dwa ladunki o wartosciach Q?=1C i Q?=2C oddalone sa od siebie w powietrzu o 2m.Oblicz wartosc sily z jaka ladunki wzajemnie oddzialuja:
A) w sytuacji przedstawionej w zadaniu
B) gdy odleglosc miedzy ladunkami zmniejszyla sie 2-krotnie
C) gdy przy odleglosci miedzy ladunkami rownej 1m zanurzono je w cieczy stalej dielektrycznej rownej 4.

1.1 Metalowa kule o promieniu r naladowano ladunkiem ujemnym Q. W odleglosci l od powierzchni tej kuli znajduje sie niewielki dodatni ladnek q. Wyznacz sile, z jaka ladunki oddzialuja wzajemnie.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.