AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  22 listopada 2009 (pierwszy post)
hejo!

Hm mam takie zadanko na toksykologie:) Najsłynniejsze otrucia w historii ludzkości.

A wiec na pewno: Sofakles- otruty roślina, Kleopatra- zginęła od ukąszenia jadowitego węża.

Jakie jeszcze? Prosiłabym o pomoc.
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  22 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Najsłynniejsze otrucia w historii ludzkości.

Romeo i Julia :D

oraz
Aleksander Wielki

==
lub dla mnie słynnym otruciem jest Biała Noc w Jonestown :D
...Ignorance is bliss...
AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  22 listopada 2009
RexMundi
RexMundi: Romeo i Julia :D oraz Aleksander Wielki == lub dla mnie słynnym otruciem jest Biała Noc w Jonestown :D

dzięki bardzo:):)
AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  22 listopada 2009

może ktos jeszcze ktos cos ma na myśli?

BrokulowaKrolewna
BrokulowaKrolewna
  22 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakie jeszcze? Prosiłabym o pomoc.

Chętnie pomogę :tak:

1953-1967 r. - wody morskie nad Zatoką Minimata w Japonii zostają zatrute przez fabrykę plastików w Kiu-sziu, z której wyrzucano odpady rtęciowe do morza. Ucierpiało około 20 tys. ludzi, a od 43 do 800 zmarło.

1984 r. - z fabryki Union Carbide koło Bhopalu w Indiach wydostaje się trująca chmura izocyjanianu metylu. Skutek skażenia to ponad 6 tysięcy ofiar śmiertelnych.

1991 r.- w połowie lipca doszło do wypadku statku "Vapam", na pokładzie którego znajdowały się trujące pestycydy. Chemikalia dostały się do rzeki Sakramento zabijając m.in. 100 tys. tęczowych pstrągów. Śmiercionośna plama zanieczyściła także największe jezioro Kalifornii - Shasta. Mieszkańców nadbrzeżnych miejscowości ewakuowano, ale mimo to zatruciu oparami uległo 200 osób.

Myślę, że tyle informacji Ci wystarczy :)
AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  23 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: 1953-1967 r. - wody morskie nad Zatoką Minimata w Japonii zostają zatrute przez fabrykę plastików w Kiu-sziu, z której wyrzucano odpady rtęciowe do morza. Ucierpiało około 20 tys. ludzi, a od 43 do 800 zmarło. 1984 r. - z fabryki Union Carbide koło Bhopalu w Indiach wydostaje się trująca chmura izocyjanianu metylu. Skutek skażenia to ponad 6 tysięcy ofiar śmiertelnych. 1991 r.- w połowie lipca doszło do wypadku statku "Vapam", na pokładzie którego znajdowały się trujące pestycydy. Chemikalia dostały się do rzeki Sakramento zabijając m.in. 100 tys. tęczowych pstrągów. Śmiercionośna plama zanieczyściła także największe jezioro Kalifornii - Shasta. Mieszkańców nadbrzeżnych miejscowości ewakuowano, ale mimo to zatruciu oparami uległo 200 osób.
hm... myslisz,że o takie otrucia tez chodzi? bo własnie tak sie zastanawiam. hmm...

Konto usunięte
Konto usunięte: Myślę, że tyle informacji Ci wystarczy :)

to ma byc praca kontrolna do szkoly.
AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  23 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: 1953-1967 r. - wody morskie nad Zatoką Minimata w Japonii zostają zatrute przez fabrykę plastików w Kiu-sziu, z której wyrzucano odpady rtęciowe do morza. Ucierpiało około 20 tys. ludzi, a od 43 do 800 zmarło. 1984 r. - z fabryki Union Carbide koło Bhopalu w Indiach wydostaje się trująca chmura izocyjanianu metylu. Skutek skażenia to ponad 6 tysięcy ofiar śmiertelnych. 1991 r.- w połowie lipca doszło do wypadku statku "Vapam", na pokładzie którego znajdowały się trujące pestycydy. Chemikalia dostały się do rzeki Sakramento zabijając m.in. 100 tys. tęczowych pstrągów. Śmiercionośna plama zanieczyściła także największe jezioro Kalifornii - Shasta. Mieszkańców nadbrzeżnych miejscowości ewakuowano, ale mimo to zatruciu oparami uległo 200 osób.

o tym tez pisałam ale do pray na temat KATASTROFY EKOLOGICZNE. ahh juz sama nie wiem:)
BrokulowaKrolewna
BrokulowaKrolewna
  23 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: hm... myslisz,że o takie otrucia tez chodzi? bo własnie tak sie zastanawiam. hmm...

Jeśli to ma być na toksykologię to na 100% - kogo na takim przedmiocie interesowałaby literacka fikcja? :woot:
BrokulowaKrolewna
BrokulowaKrolewna
  23 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: o tym tez pisałam ale do pray na temat KATASTROFY EKOLOGICZNE. ahh juz sama nie wiem:)

...ale w wyniku tych katastrof, do środowiska przedostały się toksyczne substancje, które otruły bądź podtruły wielu ludzi :)

Zrobisz jak uważasz ja bym się skupiła na tym aspekcie :)
AgniesiA0320k
AgniesiA0320k
  23 listopada 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: eśli to ma być na toksykologię to na 100% - kogo na takim przedmiocie interesowałaby literacka fikcja?

hm... sofaklesa akurat babka podała;]

Konto usunięte
Konto usunięte: ...ale w wyniku tych katastrof, do środowiska przedostały się toksyczne substancje, które otruły bądź podtruły wielu ludzi :) Zrobisz jak uważasz ja bym się skupiła na tym aspekcie :)

może i masz racje:) przemysle to jeszcze:)

dzieki bardzo:*
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.