oOoBuZiAcZeKoO
oOoBuZiAcZeKoO
  7 listopada 2009 (pierwszy post)

Cześć, chciałam Was prosić zebyście mi wyjasnili podali wzór, itp.do zadań z fizyki,: bo mam kartkówke z poniedziełek;/

1.promien swiatła pada prostopadle na płaskie zwierciadło.Zwierciadło zostało obrócone o kąt 30 stopni.Oile stopni odchyli sie promień odbity od promienia padającego.?
2. kat miedziy promieniem padajacym a promieniem odbtym wynosi 40 stopni ,,Ojaka wartosc kata trzeba obrócic zwierciDŁO płaskie, aby promienie, padający i odbity, pokryły sie ze sobą.?

W opowiedziach jest tak:
1.60
2.20
Ale nie mam pojecia jak to zrobic.

Czekam na wasze pomysły,
Pozdrawiam;]

szato85
szato85
  8 listopada 2009

korzystasz z prawa odbicia które mówi że kąt padania (czyli kąt pomiędzy promieniem padającym a normalną do powierzchni) jest równy kątowi odbicia ( kąt pomiędzy promieniem odbitym a normalną do powierzchni).

ad 1) jeśli przechylimy zwierciadło o 30 stopni to tyle będzie wynosił nowy kąt pomiędzy promieniem a normalną zwierciadła. Ponieważ kąty Padania=Odbicia stąd Odbicia=30 stopni. Sumujemy oba kąty i mamy 60 stopni

ad 2) aby promienie się pokrywały musi być spełniony warunek kąt Padania=Odbicia=0 stopni. ponieważ kąt między promieniami wynosi 40 to kąt między normalną a powiedzmy promieniem padającym wynosi 20 stopni. czyli przekręcając zwierciadło o tyle w odpowiednią stronę spowodujemy ze promień będzie padał prostopadle na nie.

a najlepiej to jest to sobie narysować...:)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.