1111stysia1111
1111stysia1111
  14 października 2009 (pierwszy post)

"Pasja" - dramat filmowy z 2004 roku w reżyserii Mela Gibsona.

Obsada:
James Caviezel ? Jezus Chrystus
Maia Morgenstern ? Maria, matka Jezusa
Monica Bellucci ? Maria Magdalena
Rosalinda Celentano ? szatan
Claudia Gerini ? żona Piłata
Sergio Rubini ? Dobry Łotr
Matt Patresi ? Janus
Luca Lionello ? Judasz Iskariota
Jarreth J. Merz ? Szymon
Pietro Sarubbi ? Barabasz
Hristo Shopov ? Poncjusz Piłat
Andrea Refuto ? młody Jezus
Luca de Dominicis ? Herod
Toni Bertorelli ? Annasz
Giacinto Ferro ? Józef z Arymatei
Francesco de Vito - Piotr
Hristo Jivkov ? Jan
Fabio Sartor ? Abenader
Mattia Sbragia ? Józef Kajfasz
Olek Mincer ? Nikodem
Romuald Andrzej Kłos ? rzymski żołnierz

Ekipa
reżyseria: Mel Gibson
scenariusz: Benedict Fitzgerald, Mel Gibson
zdjęcia: Caleb Deschanel
muzyka: Jack Lenz, John Debney
scenografia: Francesco Frigeri
producent: Bruce Davey, Stephen McEveety, Mel Gibson
kostiumy: Maurizio Millenotti
charakteryzacja: Keith Vanderlaan, Christien Tinsley
montaż: John Wright
casting: Shaila Rubin
producent wykonawczy: Enzo Sisti
dekoracja wnętrz: Carlo Gervasi

PASJA to film o ostatnich 12 godzinach z życia Jezusa z Nazaretu. Zaczyna się w Ogrodzie Getsemani, w którym Jezus modli się po Ostatniej Wieczerzy. Opiera się pokusom Szatana. Zdradzony przez Judasza Iskariotę, zostaje aresztowany, zabrany do Jerozolimy, gdzie arcykapłani oskarżają go o bluźnierstwo i skazują na śmierć. Jezus przyprowadzony zostaje przed oblicze Poncjusza Piłata, rzymskiego namiestnika Judei, który wysłuchuje oskarżeń Wysokiej Rady. Zdając sobie sprawę, że staje przed politycznym konfliktem, Piłat uchyla się od wydania wyroku i odsyła więźnia do króla Heroda. Herod jednak oddaje Jezusa Piłatowi, a ten zwraca się do tłumu o dokonanie wyboru, którego złoczyńcę uwolnić: Jezusa czy Barabasza. Tłuszcza postanawia uwolnić Barabasza, a skazać Jezusa.
Jezus przekazany zostaje żołnierzom rzymskim i poddany karze chłosty. Zmaltretowany i zmieniony nie do poznania powraca przed oblicze.Chrystus dostaje krzyż, który ma dźwigać ulicami Jerozolimy na szczyt Golgoty. Przybity do krzyża zmaga się z ogarniającym go zwątpieniem i strachem, że Ojciec go opuścił. Przezwycięża jednak swą słabość, spogląda na Matkę swą, Marię i wypowiada słowa, które tylko ona potrafi w pełni zrozumieć: "Wykonało się". Wydając ostatnie tchnienie, mówi: "Ojcze, w twoje ręce powierzam ducha mojego". W chwili jego śmierci świat zatrząsł się w posadach
Nigdy nie ukazano śmierci Chrystusa z takim realizmem. W historii kina religijnego jeszcze nikt nie próbował pokazać Pasji tak, jak rzeczywiście musiała przebiegać. Reżyser uznał, że chrześcijanie zapomnieli już, czym była Męka Pańska. Wiemy, że coś takiego miało miejsce, ale nie zdajemy sobie sprawy jak wyglądało naprawdę. Abstrakcyjne stacje Drogi Krzyżowej, ilustracje czy dotychczasowe filmy nie prezentowały tych wydarzeń w sposób tak naturalistyczny. Reżyser postanowił nam to wszystko uzmysłowić. Cierpienie i śmierć Chrystusa są w filmie bardzo wyeksponowane. Film pokazuje w sposób dobitny, że odkupienie człowieka nie było czymś jedynie smutno-sentymentalnym. Kosztowało bowiem Jezusa bardzo wiele, nie tylko cieleśnie, lecz także duchowo. Był to akt radykalny i ekstremalny w sposobie realizacji. Każdy chrześcijanin powinien sobie uzmysłowić, jak wiele kosztowało odkupienie jego grzechów. W filmie jest także kilka pięknych scen, które w kontraście do scen przemocy wywołują olbrzymie wrażenie. Są to retrospekcje przedstawiające epizody z życia Jezusa: Kazanie na Górze, Ostatnia Wieczerza, obmywanie stóp, czy uratowania Marii Magdaleny. Jest to dodatkowa wartość filmu, gdyż ukazuje teologiczne znaczenia męki i śmierci Chrystusa. Sceny te są okazją dla widza, aby odpocząć od prezentowanego męczeństwa, a jednocześnie pozwalają zastanowić się głębiej nad sensem cierpienia Jezusa. Film prezentuje Boga-Człowieka, który od początku żyje dla ludzi i także dla nich umiera męczeńską śmiercią.
Film otrzymał 3 nominacje do Oscara w kategoriach Najlepsza Muzyka, Najlepsze Zdjęcia i Najlepsza Charakteryzacja. Ponadto James Caviezel otrzymał nominację do MTV Movie Awards w kategorii Najlepszy Aktor.

Ten film to zacne arcydzieło. Z cała pewnością i przekonaniem zachęcam do jego oglądania gdyż jest on o wierze, nadziei, miłości i przebaczeniu - a więc o tym, czego bardzo potrzeba w dzisiejszych burzliwych czasach, a także to opowieść prowokująca do poważnego myślenia i refleksji nad śmiercią Chrystusa

Anja
Reputacja: -38 | BluzgometrTM: 11
Anja
  14 października 2009

Miałaś napisać recenzję do filmu, tak?
Powiedz mi tylko co sam napisałaś.
Bo ja tu widzę wszystko żywcem z internetu ściągnięte :and:

1111stysia1111
1111stysia1111
  14 października 2009
Anja
Anja: Bo ja tu widzę wszystko żywcem z internetu ściągnięte

wiem, ale nie mam glowy do wypracowań..
margotka
margotka
  14 października 2009

ale to nie ma być o treści filmu tylko musza być elementy analizy... napisalam ci w poprzednim watku co tam miałobyć.. zmien to wrzuć i wtedy saprwdzimy

folkemon
folkemon
  14 października 2009

recenzja jak na religię , tzn druga połowa, bo pierwsza to niepotrzebne streszczenie, ponieważ 99% czytających zna treść, prawda?

Patriss
Patriss
  14 października 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: wiem, ale nie mam glowy do wypracowań..

to ściągnij z ściaga.pl
Agusiowy
Agusiowy
  14 października 2009

I zrób jakieś akapity ;]

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.