No więc mam problem . W ogóle nie wiem jak zrobić wok . Może mógłby ktoś mi podpowiedzieć jakiś przykład .
Zapisz przykłady przejawiania się kultury masowej :
muzyka ,sztuka,film ....
WOK ;/
Powstanie kultury masowej wiązane jest z rewolucją przemysłową, oraz związanymi z nią procesami urbanizacji, unifikacji i umasowienia społeczeństw[2].
Istotnym warunkiem powstania kultury masowej był też rozwój środków masowego przekazu, umożliwiających szybką dyfuzję wzorów i treści kulturowych. Powstanie prasy drukarskiej, umożliwiającej druk gazet, otwiera pierwszy etap rozwoju kultury masowej. Drugim etapem było pojawienie się radia i telewizji. Trzeci etap łączony jest zaś ze stworzeniem komputerów osobistych i Internetu oraz telefonii komórkowej.
O TO CHODZII ?
no tam masz przykłady ...
Powstanie prasy drukarskiej, umożliwiającej druk gazet, otwiera pierwszy etap rozwoju kultury masowej. Drugim etapem było pojawienie się radia i telewizji. Trzeci etap łączony jest zaś ze stworzeniem komputerów osobistych i Internetu oraz telefonii komórkowej.
znajdz wyznaczniki kultury masowej a zrozumiesz...
muzyka
Doda
Ich Troje
płyty dodawane do gazet
etc.
sztuka
sprzety AGD
lalka Barbie
jeleń na rykowisku oraz jelenie na manetkach (symbole kiczu)
reprodukcje obrazów dostepne w supermarketach
etc.
film
filmy komercyjne dla ktorych ludzie chodzą do jest tak modnie, albo trzeba to zobaczyć, bo są robione z rozmachem....a niekoniecznie niosą za sobą wyższe treści... np. Titanic, Gladiator, Zmierzch, Terminator4 oraz remake przeróznych filmów teraz ma trafić do kin piła 5 czy 6...już sama się gubie:)))
czaisz teraz?