mamy na polskim cos w rodzaju próbnej prezentacji maturalnej :/
z tym że tematy są losowane.
i nie mam pojęcia jakie lektury dobrać do tematu "Dzieło literackie jako dokument swego czasu. Rozważ problem odnosząc się do wybranych utworów różnych epok."
z góry dzięki za pomoc ;)
lista tematów
polski - prezentacja
Konto usunięte: "Dzieło literackie jako dokument swego czasu. Rozważ problem odnosząc się do wybranych utworów różnych epok."
Moze mozna odniesc sie do ktoregos z wierszy Kochanowskiego?
"Ku Muzom" ... dokoment w tym sensie ze ow poeta chcial aby jego twoczosc przeczyla jego. Gdy Kochanowski mialby umrzec to poezja bylsby po nim swoistym dokumentem...
Nie wiem czy dobrze kombinuje;p
wez definicje dziela literackiego
oraz defincje dokumentu
mozesz zrobic to na zasadzie takiej, ze dzielo dokumentuje historie danej epoki.. np. kroniki
dzienniki
gazety
literatura faktu
etc.:)
z kazdego gatunku na pewno "coś" znajdziesz...
aa i polecam slownik pojec literackich slawinskiego... pod kazda definicja odnosza sie do ksiazek z teorii literatury oraz podaja przyklady dziel :)
btw aby nazwaz cos dzielem literackim musi spenic 3 warunki:
-fikcja
-obrazowanie
-funkcja poetycka
i nie zapomnij sobie sparwdzić czym jest "świat przedstawiony"
;)
... i ten tego np. mozesz troche poswiecic czasu temu, jak to fikcja wplywa na prawde dokumentu... i że w kazdej historii jest troche subiektywnej prawdy narratora
margotka: wez definicje dziela literackiego
oraz defincje dokumentu
mozesz zrobic to na zasadzie takiej, ze dzielo dokumentuje historie danej epoki.. np. kroniki
dzienniki
gazety
literatura faktu
etc.:)
z kazdego gatunku na pewno "coś" znajdziesz...
aa i polecam slownik pojec literackich slawinskiego... pod kazda definicja odnosza sie do ksiazek z teorii literatury oraz podaja przyklady dziel :)
dzięki ;))
Konto usunięte: SiwaZioom:bo naprawde gorszego tematu nie mogłam wylosować :/
wylosować? Przecież to Ty sama sobie powinnaś wybrać temat.
napisałam przeciez że to nie jest jeszcze na prezentacje maturalną, tylko na taką jakby próbe żeby sie z tego 'podszkolić'.
i niestety tematy sa losowane nie wiem czemu - po prostu wymysł nauczycielki ://