Dziennikarstwo i komunikacja społeczna.
Chciałam zapytac czy na kierunek dziennikarstwo i komunikacja spoleczna muszę koniecznie zdawac jęz. polski i wos/historię na poziomie rozszerzonym czy wystarcza do tego jedynie podstawa.
Sprawdzałam na stronie uczelni, na ktorą zamierzam się wybrac, jednak nie znalazłam takowej informacji. Może ktoś pomoże?
Od pewnego czasu zastanawiam się, co ciągnie ludzi ku temu kierunkowi studiów. Jeśli masz znajomości, to tak, startuj. Jeśli natomiast nie masz, to będziesz musiała zadowolić się pracą w telewizji regionalnej, w lokalnym radio lub wojewódzkiej gazecie. To jednak w najlepszym wypadku. : ) No, chyba, że jesteś na tyle bystra, nieustępliwa i waleczna, by wydeptać ścieżkę do dziennikarskiego łona.
Jeśli tak, to doradzam Ci osobiście komunikację społeczną jako specjalność. Dodatek do innego kierunku. Ja studiowałam filologię polską z komunikacją publiczną. Zrezygnowałam jednak z tych studiów, bo uznałam, że są nieciekawe (wolę taplać się w formalinie i wąchać trzewia). Dziennikarzem można być bez emgieera z komunikacji społecznej. Przede wszystkim należy się zastanowić, czy nie lepiej być specjalistą w jakiejś konkretnej dziedzinie i, na przykład, o tym pisać. Między innymi. ; )
Dziennikarz musi opanować sztukę ubierania myśli w słowa, musi umieć trafnie wyrażać swoje zdanie. Musi potrafić mówić/pisać wyzbywając się stronniczości. Musi sprawnie operować ironią. Musi...
Ach! Zapewne wiesz, co dziennikarz musi. Zatem ja, przywołując się do porządku i zrywając z nadmiernym przedłużaniem napiszę, że z tego co wiem, uczelnie mają różne wymogi.
To zależy także, jak duża liczba osób startuje w danym roku na ten kierunek. Najlepiej napisz, na jaką uczelnię chciałabyś składać dokumenty. Wiem, że UWr i UJ wymagają rozszerzenia.
Zdałem j. polski podstawę, historię podstawę, angielski podstawę - dostałem się na dziennikarstwo i komunikację społeczną na US (Szczecin). Co prawda z odwołania,ale się dostałem. Rozszerzenie pomaga się dostać,ale na podstawie też można się dostać na ten kierunek.
generalnie nie chodzi mi o specjalizację dziennikarz, tylko o specjalizację PR i komunikacja biznesowa
nie zamierzam się wyprowadzać raczej. myślę nad UŁ albo gdzieś prywatnie typu SWSPiZ
a wlaśnie. konieczny jest język angielski? bo wiem że na niektore kierunki wymagają koniecznie własnie angielskiego.
ja jednak na maturze zdawac będę hiszpański na poziomie dwójęzyczym (razem z literaturą hiszpańską)
wszystko zalezy od uczelni i trybu (stacjnarne, niest.) , czy to publiczna uczelnia czy prywatna :P
ja sama od pazdziernika zacyznam studia na tym kieunku i jestem ciekawa jak to bedzie ;)