Turka
Turka
  7 września 2009 (pierwszy post)
Yooł ;]
czy orientuje się ktoś, jakie były najważniejsze przekłady biblii ?
bo w sumie znalazłam sporo ich ... ale nie bardzo wiem które były najważniejsze.. :and:

z góry dziękuje za pomoc ./..
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  7 września 2009
http://www.biblia.cme.org.pl/
...Ignorance is bliss...
Arczi23krk
Arczi23krk
  7 września 2009
Hmm najważniejszy przekład bym obstawiał na język łaciński, dokonał go w IV w.n.e. św. Hieronim, przekład ten zwany "Wulgatą" jest obowiązujący w Kościele rzymsko-katolickim jako oficjalny tekst "Biblii". Na 2 miejscu dla nas Polaków oczywiście przekład na język polski, którego dokonano w XV w. ("Biblia królowej Zofii"). A tak ogólnie to "Biblię" przetłumaczono począwszy od II w.n.e na około 1200 języków i narzeczy.
Turcia
Turcia
  7 września 2009
RexMundi
RexMundi: http://www.biblia.cme.org.pl/

wiesz co, takich stronek to znalazłam multum ;)
ale tam nie ma konkretnie , że to i to są najważniejszymi przekładami .

Konto usunięte
Konto usunięte: Hmm najważniejszy przekład bym obstawiał na język łaciński, dokonał go w IV w.n.e. św. Hieronim, przekład ten zwany "Wulgatą" jest obowiązujący w Kościele rzymsko-katolickim jako oficjalny tekst "Biblii". Na 2 miejscu dla nas Polaków oczywiście przekład na język polski, którego dokonano w XV w. ("Biblia królowej Zofii"). A tak ogólnie to "Biblię" przetłumaczono począwszy od II w.n.e na około 1200 języków i narzeczy.

o dziękuje Ci bardzo !:)
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  7 września 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: wiesz co, takich stronek to znalazłam multum ;) ale tam nie ma konkretnie , że to i to są najważniejszymi przekładami .

domyślam sie :)
w Polsce chyba najpopularniejsza jest Biblia Tysiąclecia
przynajmniej jest najczęściej cytowana
...Ignorance is bliss...
Turcia
Turcia
  7 września 2009
RexMundi
RexMundi: domyślam sie :) w Polsce chyba najpopularniejsza jest Biblia Tysiąclecia przynajmniej jest najczęściej cytowana

mhm.
mimo wszystko dziękuje ;))
Turka
Turka
  8 września 2009
można zamknąć
i dziękuje wszystkim za pomoc
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.