Pomysł Parlamentu Europejskiego. Wakacje mogą być dłuższe z powodu świńskiej grypy
Parlament Europejski rozważa możliwość opóźnienia rozpoczęcia roku szkolnego w krajach członkowskich. Powodem jest obawa przed niekontrolowanym rozprzestrzenianiem się wirusa A/H1N1 wśród uczniów.
Decyzja jeszcze nie zapadła, ale opóźnienie rozpoczęcia nauki brane jest poważnie pod uwagę. Według prognoz, we wrześniu i październiku spodziewane jest apogeum zachorowań na wirusa A/H1N1, wywołującego świńską grypę.
Zamiast dwóch, uczniowie mogą mieć trzy miesiące wolnego od szkoły. Dlaczego? Bo w Europie szaleje świńska grypa. Unijni komisarze zastanawiają się, czy nie przedłużyć wakacji do czasu gdy dostępne będą szczepionki. To pozwoliłoby powstrzymać epidemię.
Pomysł przedłużenia wakacji nawet o 20-30 dni pojawił się już w kilku państwach Starego Kontynentu. Jako pierwsi poddali go Włosi i Brytyjczycy, podobne propozycje pojawiały się we Francji. Ostatecznie jednak nikt nie zdecydował się na "przymusowe wolne od szkoły".
i teraz NAJGORSZE :( :
Uczniowie zapewne nie zmartwią się dodatkowym miesiącem wypoczynku. Mniej zachwyceni będą natomiast tym, że zaległości będzie trzeba nadrobić. To oznacza natomiast, że za rok wakacje będą wyjątkowo krótkie.
lista tematów
Słyszeliście??? strona 2 z 4
dzisiaj słyszałam na tvn24, że jednak tak nie zrobią.
Konto usunięte: Uczniowie zapewne nie zmartwią się dodatkowym miesiącem wypoczynku. Mniej zachwyceni będą natomiast tym, że zaległości będzie trzeba nadrobić. To oznacza natomiast, że za rok wakacje będą wyjątkowo krótkie.
już wolę przecierpieć, wrzesień, niż później mam mieć krótsze wakacje..
a zresztą matura w czerwcu mi się nie uśmiecha, w ogóle matura mi się nie uśmiecha..
Konto usunięte: Uczniowie zapewne nie zmartwią się dodatkowym miesiącem wypoczynku. Mniej zachwyceni będą natomiast tym, że zaległości będzie trzeba nadrobić. To oznacza natomiast, że za rok wakacje będą wyjątkowo krótkie.
Nie zgadzam się na to.
W przyszłym roku mam mieć trzymiesięczne wakacje i koniec. .
Poza tym, ten pomysł nie przejdzie pewnie.
taa.. jak wakacje będą dłuższe zostanę świętą :angel:
nie takie bajery ..
Polska 100lat za murzynami -,-'
Rozumiem, że wizja zbliżającego się roku szkolnego jest okropna, ale wolę to przecierpieć, niż później biegać do szkoły w lipcu. Jakoś sobie tego nie wyobrażam. I tak większość ludzi by nie chodziła do szkoły. Z resztą i tak tego nie zrobią.
aerina: Rozumiem, że wizja zbliżającego się roku szkolnego jest okropna, ale wolę to przecierpieć, niż później biegać do szkoły w lipcu. Jakoś sobie tego nie wyobrażam. I tak większość ludzi by nie chodziła do szkoły. Z resztą i tak tego nie zrobią.
oby , ale jak zrobia to niestety my nic nie zrobimy :)