witam. chciałabym w przyszłości zostać psychiatrą, jestem w 100% zdecydowana. porzebuję tylko wiedzieć jaka droga przede mną? wiem, że muszę skończyć studia medyczne a później specjalizacja, ale wolałabym żeby ktoś mi to dokładniej opisał.. ii jeszcze jakie liceum wybrać? we wrześniu zaczynam 3 klasę gim. i wypadałoby wiedzieć co dalej. może LO z profilem biol-chem? albo jakieś inne liceum?
zawód - psychiatra .
Ja bym ci radziła iśc do LO na biol chem , chociaż w niektórych szkioach są profile medyczne .. w moim mieście jest taki .. ; )
Biol chem na psychiatrę? Ja bym raczej obstawiała Wos lub Wok... Wszystko co związane z psychiką i z człowiekiem... Fizycznie przecież takim ludziom nic nie dolega...
Tak , ale żeby zostać psychiatrą trzeba najpierw skończyć medycynę , a żeby się na nią dostać musi mieć rozszerzoną maturę z biologii , chemii i fizyki .
Wos czy Wok to na psychologie bardziej ...
psychiatria to specjalizacje medyczna
w liceum idz na mat - fiz. lub na biol-chem... zainwestuj w korki z fizyki... i język
medycyna 6 lat studiów 1 rok stażu egazamin z LEPu wybór specjalności dopiero wtedy stajesz sie psychiatrą
duga droga cięzkiej pracy przed tobą...
wos i wok to przedmioty ktore na psychologii mogą sie przydać... z psychiatrią jedynie wok ma cokolwiek wspólnego i to tylko kiedy masz dobrego nauczyciela, który zagłebi się w filozofie kultury...
jak to im fizycznie nie dolega...!!!! a jak ktoś ma schizofrenie, albo nerwice natręctw albo depresje reaktywacyjną to fizycznie nie wysiada? .. albo bardziej obrazowo anoreksję lub bulimię?
nie mówiąc już o lekach, które musi przyjąc i które działają w dużej mierze np, na układ nerwowy...
heh...
liceum(3lata) -> medycyna (6) -> staż + LEP (1) -> specjalizacja (zwykle 6 lat)
czyli jakieś co najmniej 16 lat (jak sie bedzie wszystko zaliczać)
mam nadzieje że nie zmartwiłem :D mnie zostało jescze eee... 11 lat :D
ale- per aspera ad astra :D
LO profil biol chem lub medyczny. tam najlepiej Cię podszkolą.
potem zdajesz maturę rozszerzoną z bioli i chemii i jeśli dobrze pójdzie, to dostaniesz się na Uniwersytet Medyczny. jakoś przeklepiesz te 5 czy 6 lat i potem specjalizacja;p powodzenia.
to źle byś obstawiała. psychiatra to taki sam lekarz jak anestezjolog czy kardiolog. musi skończyć medycynę.
WOS zdajesz na psychologię a WOKu nie zdaje się na maturze.