XXXPeru1990XXX
XXXPeru1990XXX
  28 maja 2009 (pierwszy post)

Zad 1 które z podanych nizej elektrolitów zaliczysz do mocnych a które do słabych:
NaOH, HCL, K2SO3,H2SO4,NaCL, CH3COOH, HNO2,
Pb(OH)2, LiOH, HCIO4,Na2SO4, Fe(OH)3 ?

Zad 2 Zapisz cząsteczkowo, jonowo i w sposób skrócony równania reakcji zobojętnienia
a)wodorotelnu sodu kwasami : H2S, HNO3, H3PO4.
b)Wodorotlenku wapnia kwasami : HCI, H2SO4,HNO3

ZAD 3 Podaj przykłady soli, z których roztworów można wytrącić weglany baru?
Napisz odpowiedanie równania rekacji w postaci cząsteczkowej, jonowej i skróconej jonowej.

Zad 4 Jaki jest odczyn wodnych roztworów wymienionych soli: K2S, Na2SO4, (NH4)2CO3, CuCI2, (NH4)2SO4, NaNO3, Fe(NO3)2, Na2SO3, Odopiwedz, nie zapisując równań reakcji, lecz podając uzasadnienie. Sprawdź doświadczalnie przewiywany odczyn.

Które z podanych soli nie ulegaja hydrolizie: CuSO4, KCI,NaNO3, FeCI3,(NH4)2SO3,K2CO3,Na2S? Odpowiedzi uzasadnij.

Prosze o pomoc

ToLoseFace
ToLoseFace
  28 maja 2009
A coś z tego rozwiązałeś? Ja już dawno chemii nie miałam, ale spróbuję Ci choć troszkę pomóc :) Muszę się zastanowić.
ToLoseFace
ToLoseFace
  28 maja 2009
NaOH
HCL - mocny
K2SO3 - słaby
H2SO4 - mocny
NaCL
CH3COOH - słaby
HNO2 - słaby
Pb(OH)2
LiOH
HCIO4 - mocny
Na2SO4
Fe(OH)3

więcej nie wiem.

Konto usunięte
Konto usunięte: Zad 2 Zapisz cząsteczkowo, jonowo i w sposób skrócony równania reakcji zobojętnienia

Tego nie wiem jak się robi.

Konto usunięte
Konto usunięte: ZAD 3 Podaj przykłady soli, z których roztworów można wytrącić weglany baru?

Mam nadzieję, że dobrze to jest:

Konto usunięte
Konto usunięte: Zad 4 Jaki jest odczyn wodnych roztworów wymienionych soli:

Tu masz odpowiedź http://www.fotka.pl/forum/read.php?f=25&t=54974 czasem warto skorzystać z wyszukiwarki :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Które z podanych soli nie ulegaja hydrolizie: CuSO4, KCI,NaNO3, FeCI3,(NH4)2SO3,K2CO3,Na2S? Odpowiedzi uzasadnij.

Tego też nie wiem.
XXXPeru1990XXX
XXXPeru1990XXX
  28 maja 2009

:) thxx super

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.