| Fotka.com
NiewinnaKusicielka
NiewinnaKusicielka
  6 May 2009 (pierwszy post)
Witam. proszę o pomoc w zadaniach.

1. Przez silnik tramwajowy płynął prąd o natężeniu I=150A w czasie 20min.
Jaki ładunek przepłynął przez ten silnik ?

2. Przez przewodnik przepłynął ładunek 2400C a natężenie prądu wynosiło 20A.
Jak długo płynął prąd?

3. Ile ciepła wydzieliło się w żelazku elektrycznym, przez które płynął prąd o natężeniu 2,4A pod napięciem 220V w czasie 20min.?

4. Przez silnik tramwajowy płynął prąd o napięciu 600V i natężeniu 120A w czasie 15min. Jaką pracę wykonał ten prąd ?

5. Przez grzejnik płynie prąd o natężeniu 4,5A pod napięciem 220V. Jaka jest jego moc?

6. Silnik elektryczny o mocy 8KW pracował w czasie 30min. Jaką pracę wykonał ten silnik?

7.Przez żelazko elektryczne włączone do sieci płynie prąd o natężeniu 2,5A pod napięciem 220V w czasie 2H. Jaką pracę wykonał ten prąd ? Ile wynosiła należność za tę pracę przy taryfie 1,2zł za 1 KW/h ?

8. Grzejnik elektryczny pobiera moc 1500W pod napięciem 220V. Jakie jest natężenie prądu płynącego przez grzejnik ?

9. Silnik elektryczny podnosi windę o ciężarze 900N na wysokość 30m w czasie 75s. Jaką pracę wykonuje ten silnik ? jaka jest jego moc, wiedząc ze pracuje pod napięciem 380V. Oblicz natężenie płynącego prądu.

10. Żarówka ma moc 100W i jest dostosowana do napięcia 220V. Jaki jest jej opór?


jeżeli ktoś umie, to proszę o rozwiązanie zadań. dziękuje za pomoc :(;**
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem
  6 May 2009

Tu się POMAGA, a nie rozwiązuje.

NiewinnaKusicielka
NiewinnaKusicielka
  6 May 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem:

przepraszam :(
FoLLowMe666
FoLLowMe666
  6 May 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Tu się POMAGA, a nie rozwiązuje.

nie musisz sie od razu tak rzucac;] nie umiesz to się nie odzywaj :and:
shamaramorgan
shamaramorgan
  6 May 2009
FoLLowMe666
FoLLowMe666: nie musisz sie od razu tak rzucac;] nie umiesz to się nie odzywaj

i vice versa :zonk:
nie wdziałam jeszcze żebyś odpowiadała więcej niż w dwóch zdaniach.

co do tematu. Wystarczy miec odpowiednie wzory i można rozwiązać z palcem w nosie.
SzejkiemJestem
SzejkiemJestem
  6 May 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Przez grzejnik płynie prąd o natężeniu 4,5A pod napięciem 220V. Jaka jest jego moc?


P=W/t= UI P=4,5 x 220 = 990

Konto usunięte
Konto usunięte: 6. Silnik elektryczny o mocy 8KW pracował w czasie 30min. Jaką pracę wykonał ten silnik?

P=8KW= 8* 1000= 8000W
t=30min=1800
P=W/t przeksztalcamy na W=P/t
W=8000/1800 = 4,44

Konto usunięte
Konto usunięte: 9. Silnik elektryczny podnosi windę o ciężarze 900N na wysokość 30m w czasie 75s. Jaką pracę wykonuje ten silnik ? jaka jest jego moc, wiedząc ze pracuje pod napięciem 380V. Oblicz natężenie płynącego prądu.

F=900N
s=30m
t=75s
U=380V
W=F*s =67500
P=W/t
P=67500/75
P=900
P=U*I
I=P*U = 900*380
I=342000[W] = 342[KW]

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Przez przewodnik przepłynął ładunek 2400C a natężenie prądu wynosiło 20A. Jak długo płynął prąd?

Q=2400C
I=20A
I=Q/t
t=Q/I
t=120s =2min

Konto usunięte
Konto usunięte: 4. Przez silnik tramwajowy płynął prąd o napięciu 600V i natężeniu 120A w czasie 15min. Jaką pracę wykonał ten prąd ?

U=600V
I=120A
t=15min =900s
W=?
W=P/t
P=U*I = 600*120 = 72000
W=P/t
W=72000/900=80

dobra więcej mi już się nie chce robić
SzejkiemJestem
SzejkiemJestem
  7 May 2009

tzn, nie wiem czy wszytko dobrze rozwiazalem, ale chyba niektóre są poprawne

kociokwik
kociokwik
  7 May 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Przez silnik tramwajowy płynął prąd o natężeniu I=150A w czasie 20min. Jaki ładunek przepłynął przez ten silnik ?

I=150A
t=20min
q=?

I=q/t
q= I x t
q= 150 x 20
q=3000 C
NiewinnaKusicielka
NiewinnaKusicielka
  7 May 2009

dziekuje wam ;** jakby ktos umial to jeszcze te 4 zadanka ;** muah ;**

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.