Witam;)
Mam napisać rozprakę na temat "Czy powstanie warszawskie było potrzebne". Praca jest na historię, a nie na polski;) Już trochę napisałam i moja teza jest taka, że powstanie było potrzebne.
Brakuje mi jednak argumentów dlaczego itp... Możecie mi kilka podać??;) A może dopowiedziecie, co powinnam napisać w owej rozprawce? Czekam na waszą pomoc;)
Powstanie Warszawskie - rozprawka
@WychowanaPrzezRaap:
Dzięki...;) Ma ktoś jeszcze jakies pomysły? Bo mam niecałe półtorej strony A5...
Powstańcy byli szcześliwi bo wreszcie od 1 sierpnia 1944 byli wolni
wierzyli że już jutro - słowami Jasińskiego - wszystkim "będzie swobodnie, będzie inaczej" , ze ich trud nie pójdzie na marne - "niech spłonie miasto - urośnie Polska"
okres powstania był jedynym momentem wolności przed 1989 rokiem
- największa bitwa podziemnej armii i ludności cywilnej
- jedna z najbardziej bohaterskich bitw II WŚ - młodzi ludzie kontra dwóch GOLIATÓW
- odradzała się kultura
Już daaawno to mapisałam... Szkoda, że wcześniej nie napisałeś posta... Trudno...
Jeszcze raz dzięki za pomoc;)
jezeli to nie bylo na dzisiaj to mozesz napisac jeszcze, że dzięki Powstaniu Stalin nie włączył Polski do ZSRR, a stała się "tylko" krajem satelickim. Powstanie miało być wymierzone militarnie w Niemców, a politycznie w Ruskich. Poza tym mieszkańcy Warszawy mieli dość okupacji i terroru. Porównaj dni dzisiejsze do dni z sierpnia 1944..Dzisiaj, gdy ktoś z Twojej rodziny wychodzi po bułki do sklepu to w 99,99% wraca do domu,a wtedy .. wiadomo jak było ...
Poza tym Powstanie miało sens gdyż Niemcy byli już osłabieni, a Armia Czerwona zbliżała się do Warszawy i Powstańcy liczyli na ich pomoc..niestety Ruscy stali przed Wisłą i nie kwapili się do pomocy..
Poza tym jak to mawia się w mojej rodzinie: Warszawa to miasto, które nie zwykło siedzieć cicho pod miotłą, to miasto zrodzone by być wolne i o te wolność walczące gdy jest taka potrzeba.
Było też wiele głosów przeciwko Powstaniu... ale gdyby nie ci Powstańcy to kto wie czy nie mówilibyśmy po rosyjsku, a nie po polski ...
Anglicy również nie byli zainteresowani pomocą
Dlaczego tak uważasz ? Logiczniej byłoby właśnie włączyć Polskę w skład ZSRR właśnie po powstaniu, kiedy organizacja mogąca przeciwstawić się temu przedsięwzięciu została mocno rozbita. Stalin nigdy nie chciał włączać polski w skład ZSRR, bardziej była to idea polskich komunistów.
oni nigdy nie byli zainteresowani pomocą.. w '39 nie byli to i w '44 też nie byli...niestety
spotkałem się z takimi opiniami wśród historyków :) oczywiście to są tylko przypuszczenia, tzw historia alternatywna:)
tak, ale jeżeli chodzi o Ruskich to militarnie Powstanie było wymierzone właśnie w nich. Chodziło o to zeby Polska "przywitała" ich w roli gospodarza.
Miasto i organizacja była rozbita, ale Stalin mógł zobaczyć że Polacy walczą i nie opłaca mu się wcielić Polskę do ZSRR. Myślał, że prędzej czy później Polacy znowu mogą zrobić jakiś "bunt"..wolał nie ryzykować i dać Nas tylko jako kraj satelicki.
Oczywiście to są tylko dywagacje, co prawda oparte na historycznych dokumentach i opisach ówczesnej rzeczywistości, ale nikt nie wie "co by było gdyby" :)
Zresztą, Ty jesteś historykiem, nie ja, więc na pewno masz większą widzę :) ja wiedzę o Powstaniu czerpię z rodzinnych opowieści, książek no i nie ukrywam, że w liceum miałem super historyka i super babkę od polskiego która też fascynowała się Powstaniem:) no i na studiach miałem jako "zapchaj dziurę" (Historię Polski od początku XX wieku) ale ja lubię takie "zapchaj dziury" :)
Poza tym - ja jestem Warszawiak, my podchodzimy z pewnym uczuciem do tematyki Powstania i możemy byc nieobiektywni:)
P.S. coś nasze forum sport cienko przędzie, aż nie ma co się wypowiedzieć, chociaż dzisiaj LM i w weekend dobre mecze w polskiej lidze, to może coś się ruszy, może coś napiszę, bo nareszcie mam czas:)
aaa no i gratuluje dojścia do finału w typerze i życzę wygranej:)
Fajna gałąź historii, ale bardzo ostrożnie trzeba formułować wnioski, bo różne babole można strzelić :P
Stalin znał historię Polski, co niejednokrotnie pokazywał, i wiedział, że Polacy nie zgodzą się na żadne formy zniewolenia. Stąd też trudno mi przypuszczać, żeby poważnie myślał o włączeniu Nas jako kolejnej republiki w skład ZSRR.
Ludzie matury mają Stąd ten zastój ^^