Witam.
Mam jutro sprawdzian z Talesa, a nie za bardzo go umiem, bo nie było mnie wtedy na lekcjach. Chciałabym przećwiczyć 2 zadania, a niestety nie wiem jak?
Jeśli można by było prosić o jakieś jasne wytłumaczenie konstrukcji tych zadań - byłabym wdzięczna ;))
A więc:
1) dany odcinek podziel konstrukcyjnie w stosunku 1:2
2) nakreśl odcinek AB i zaznacz punkt S leżący poza odcinkiem AB. Skonstruuj odcinek A' B' jednokładny do AB względem punktu S w skali 1/2.
Pozdrawiam ;)
Twierdzenie Talesa.
1. Rysujesz dowolny odcinek, powiedzmy AB.
2. Z punktu A rysujesz półprostą.
3. Odkładasz na niej cyrklem trzy jednakowe odcinki
4. Łączysz punkty B i E
5. Prowadzisz równoległą do EB przechodzącą przez C
znalazłam gdzieś w necie takie coś może pomoże.
No właśnie korzystałam z tego, tylko zastanawiam się czy to będzie do zadania 1 czy 2?
Ale bardziej na 2 stawiam, tylko teraz co z 1.
tu masz rozwiązane zadanie pierwsze.
zauważ, że odcinek AB podzielony jest na dwie części . Jedna jest dwa razy większa od tej drugiej czyli w stosunku 1:2 ;)
w drugim: rysujesz odcinek AB i punkt S.. łączysz prostymi punkty A i S oraz B i S.. szukasz środków odcinków AS i BS.. oznaczasz odpowiednio przez A' i B'.. łączysz powstałe punkty odcinkiem.. powstaje żądany odcinek.. ;) i bd miała gotowe;)
Kurcze, wiem chyba o co chodzi, bo robiliśmy to na lekcji, ale w skali k=2, więc nie wiem właśnie jak będzie 1/2.
A w ogóle czy w tym 1 zadaniu nie powinien być sam odcinek? bo o trójkącie nic nie pisze. Och.
Ach no chyba, że tak. Oj coś czuje, że kiepsko będzie hehe :p
ale tak czy inaczej dzięki za pomoc i za zainteresowanie się ;*