Mam mały problem z literaturą na konspekt do ustnej.
Mój temat to: Rozważ problem różnych zachowań ludzi wobec zagrożenia. Odwołaj się do wybranych tekstów literackich i sformułuj wnioski.
Lektury jakie wybrałem to:
Literatura Podmiotu
1. Albert Camus "Dżuma"
2. Gustaw Herling-Grudziński "Inny Świat"
3. Tadeusz Borowski "Opowiadania Borowskiego"
4. Andrzej Szczypiorski "Początek"
Teraz zaczynają się moje schody, bo nie wiem co by pasowało do tych lektur w Literaturze Przedmiotu
Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że do piątku trzeba oddać finalne wersje konspektów a nie mam tylko tej literatury przedmiotu. Znacie może dobre książki/słowniki do tego ?
Będę wielce wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Matura ustna z Polskiego
a to co Ty napisales to chyba jest bibliografia a nie konspekt
(ramowy plan wypowiedzi)
do literatury przedmiotu piszesz jakies , slowniki itp.
Słownik motywów literackich będzie pasować ?
Jeżeli tak to potrzebuję jeszcze jednej ksiązki, żeby mnie dopuścili do matury ;p
literatura podmiotu to sa ksiązki, które omawiasz...które są trzonem pracy
literatura przedmiotu to ksiązki, które twój podmiot omawiaja.. mogą być słowniki, leksykony, encyklopedie, opacowania, internet, gazety (artykuły opisujące zagrożenia)...
możesz umieścic ksiązki np. z psychologii, omawiające epoki, o zachowaniach behawioralnych, o strachu... takie, z których czerpałeś przygotowując się do opisania tematu pracy...
w końcu definicji zagrożenia sam sobie nie wymysliłeś...:) musisz ją wziąc z encyklopedii czy słownika...
1. A. Nawrot, G. Sętkowska-Steczek, A. Łęcka Słownik motywów literackich, Greg, Kraków 2007
2. M. Bajorek, D. Kulesza, A. Krawczyk, Język polski. Vademecum maturzysty, Zielona Sowa, Kraków 2007
Do poniedziałku wg CKE..
Przejdz się do jakiejś biblioteki albo czytelni i poszukaj opracowań, ciekawych słowników itp.